U srijedu je na Šetalištu kneza Branimira otvoren laboratorij s prodavaonicom naziva „AGRO VITIS", objavljeno je na stranicama Grada Benkovca. Laboratorij s prodavaonicom otvorila je mlada Benkovčanka Marija Josić, inženjerka agronomije. Ovaj laboratorij s prodavaonicom ponudit će poljoprivrednicima, vinogradarima i vinarima usluge analize grožđa i mošta, analize vina, rezidbe voćaka, savjetovanja u poljoprivredi, te bogat izbor enoloških sredstava i poljoprivredne opreme u prodavaonici.

Na otvaranju su bili nazočni brojni građani, gradski uglednici, vinari i vinogradari benkovačkog kraja, te brojni mladi ljudi, koji su došli dati potporu ovoj mladoj poduzetnici.

- Radosna sam što mi se pružila prilika u svome gradu otvoriti ovakav obrt, odnosno laboratorij AGRO VITIS, s prodavaonicom. Znamo da je benkovačko područje sa stoljetnom tradicijom vinarstva i vinogradarstva i da ima sve geografske pogodnosti koje mu idu u prilog da bude predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji i šire. Upravo je to bio razlog da otvorim AGRO VITIS, rekla je mlada Benkovčanka.

Dodala je kako je obrt osnovala iz ljubavi prema vinogradarsko-vinarskoj struci, temeljenu na iskustvima i znanjima koje je stekla od najranije dobi svoga života, još dok je kao mala probavala mošt u malom podrumu i radom u vinogradu, te na kraju studiranjem na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezin laboratorij je namijenjen za uslužnu analizu vina i mošta, te davanje preporuka i savjeta za daljnje postupke za srednje i male vinare. U sklopu laboratorija nalazi se i trgovina gdje možete pronaći velik izbor enoloških preparata i opreme za vinarstvo visoke kvalitete.

- Cilj mi je svoju ljubav prema vinarstvu i stečeno znanje podijeliti sa svima, odgovarati na zahtjeve tržišta, educirati ljubitelje vina i mlade ljude, te spojiti mladost i iskusne znalce. Budući da se ruralni turizam na našem području intenzivno razvija, odnosno poprima oblike top destinacije uz dobra, kvalitetna vina i maslinova ulja, te ekološko uzgajane poljoprivredne proizvode te time postaje i lider ruralnog turizma Zadarske županije, želja mi je ostati raditi i živjeti tu, od svoga rada, a u budućnosti možda i proširiti laboratorij, zaključila je Marija Josić.

Uz čestitke na hrabrosti i želje za dobar start ove mlade benkovačke poduzetnice treba istaknuti ovaj dobar primjer gdje mladi i obrazovani ljudi, posebno u deficitarnoj poljoprivrednoj struci, svojim idejama i kvalitetno osmišljenim projektima mogu značajno podići kvalitetu usluge poljoprivrednicima, posebno voćarima, vinogradarima i vinarima s ovog područja.