Iako su iz Zadarske županije uoči posjeta ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa na prvi dan nastave najavili kako pokreću postupak razrješenja ravnatelja Srednjoškolskog đačkog doma Stipice Radoša (HDZ), zbog uplata koje je primao na osobni račun, takav dopis do danas nije upućen Domskom odboru.

-  Nije bio pripremljen, poslat ćemo ga danas poštom. Zatražit ćemo članove Domskog odbora da sazovu sjednicu i razmotre okolnosti sukladno članku 44., stavak 2., točka 4. Zakona o ustanovama. Nakon toga ide procedura koja je propisanom Statutom Domskog odbora, rekao nam je resorni županijski pročelnik Ivan Šimunić.

Iza takvih službenih formulacija stoji sljedeće: "Ravnatelj ustanove može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan ako svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzroči ustanovi veću štetu ili ako zanemaruje ili nesavjesno obavlja svoje dužnosti tako da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ustanove".

Za smjenu Radoša, koji ne želi podnijeti ostavku, Županiji će kao osnivaču biti potrebna većina u Domskom odboru, odnosno podrška najmanje četvero od ukupno sedmero članova. S obzirom na to da su troje njihovi predstavnici, u suštini im je potreban još jedan glas.

Osim političkog javnost još čeka i epilog kriminalističke istrage.

- Prošlo je osam dana otkad su iz Županije najavili smjenu ravnatelja Radoša. Ako su mislili da će se priča zaboraviti gadno se varaju. Sutra ću poslati upit policiji ukoliko me mogu obavijestiti o provedenim postupcima jer je nevjerojatno da ni nakon 23 dana od prijave se ništa ne događa, a s obzirom da u samom postupku postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, odnosno zaposlenike doma, kao i opasnost od ponavljanja kaznenog djela s obzirom da još nije razriješen dužnosti. I dok gledamo spektakularna uhićenja po Hrvatskoj ovdje gledamo mirno obavljanje javne dužnosti unatoč priznanju djela, poručuje SDP-ov županijski vijećnik Jure Zubčić, koji je aferu otkrio javnosti i samoj policiji, dodajući kako i dalje od Radoša čeka odgovore o broju i ukupnom iznosu računa izdanih u svrhu karantene.

U PU zadarskoj su nam pak ponovili kako su izvidi i dalje u tijeku.