Providurova palača neće biti otvorena krajem rujna velikom izložbom retrospektive kipara Ratka Petrića kao što je to najavljivala pročelnica za kulturu Dina Bušić.

U Gradu Zadru koji je nositelj te EU investicije predali su zahtjev za tehničkim pregledom koji se očekuje idućeg tjedan tako da bi uporabna, nadaju se investitori, mogla biti ispisana idućeg mjeseca. Kako će se u međuvremenu dogovoriti Grad i Županija oko političke podijele Narodnog muzeja koji bi trebao biti nositelj te izložbe ali ne i glavni stanar Providurove palače, to se još ne zna.

Gradske vlasti su u pomoć pozvali ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i s njom održali koordinacijski sastanak vezan uz muzejski postav i model upravljanja Providurovom palačom, koja će uskoro biti završena.

 

U objavi gradonačelnika Branka Dukića navodi se kako je „Grad Zadar uložio je značajna financijska sredstva i ljudske resurse da dobijemo kulturnu infrastrukturu koje se ne bi posramili ni veći europski gradovi. Jednako toliko truda uložit ćemo u to da prezentacijski postav bude stručan, kvalitetan i suvremen, baš kao i model upravljanja. Mi smo svoj stav iznijeli, a u narednom, kratkom roku iznaći ćemo najbolje moguće rješenje i predložiti ga Gradskom vijeću. Od svih dionika očekujem da postupe onako kako je najbolje za grad i naše građane, koji trebaju dobiti najbolji sadržaj i najodgovornije upravljanje. Ovo je generacijski i institucionalni iskorak svih uključenih u upravljanju kulturnom ponudom grada", objavljeno je i na stranici HDZ-a Zadar pod imenom gradonačelnika Zadra.

I prije Dukića i sadašnje garniture gradske vlasti bilo je najava kako će Narodni muzej prijeći po kapu Grada Zadra kada jednog dana usele u Providurovu palaču. Sada se gotovo metodom svršenog čina govori o cijepanju te ustanove kojoj je osnivač Zadarska županija. Za razgovor je potrebno dvoje. Je li sjeme razdora u tome što je Renata Peroš ravnateljica Narodnog muzeja? U svakom slučaju njezino Stručno vijeće reklo je NE takvoj podijeli ustanove koja bi se svela na Etno i Prirodoslovni odjel, dok bi vrjedniji dio Galerije umjetnina i Muzeja Grada preuzeo Grad Zadar. U paketu s Providurovom i Kneževom palačom Grad bi uzeo i Gradsku ložu pod svoje.

Naziv retrospektivne izložbe Zadranina Ratka Petrića "Bacite istinu u lice" pogađa bit političkog trenutka zadarske kulture. U pripremi te zagrebačke izložbe sudjelovala je dijelom i Koraljka Alavanja, kustosica Narodnog muzeja koji bi trebao biti nositelj otvaranje Providurove. Plan je „obući" obje palače u Ratka Petrića, najavila je pročelnica Dina Bušić čime bi se ostvario početni naziv Muzej dviju palača.

Petrićeva retrospektiva u Providurovoj i Kneževoj trebala bi trajati šest mjeseci.
Kada i kako, trebao bi to biti odgovor na naziv zagrebačke izložbe - Bacite istinu u lice.