"Opet nas je dočekalo isto - buka, lomljenje grana, jeza... Psi su u strahu, a mi smo i dalje u neizvjesnosti. Ne znamo što se događa. Otići ćemo na Narodni trg i pokrenuti peticiju ako treba. Sve da ih zaštitimo", rekla nam je Davorka Šopić iz Zadarskog azila dan nakon što su volontere šokirali radovi koji se odvijaju uz samu žicu skloništa za napuštene životinje.

Oglasili su se i investitori od kojih doznajemo kako će trajati do kraja idućeg tjedna, što se volonterima trenutno čini kao beskonačnost.

- Radi se o pripremnim radovima na čišćenju dijela zemljišta kako bi se moglo pristupiti provođenju geomehaničko istražnih radova na dijelovima zemljišta na kojima nije smješten azil. Prema našim saznanjima, Županijsko sklonište za napuštene životinje bit će izgrađeno na novoj lokaciji i u tijeku su pripreme za preseljenje azila na novu lokaciju, te vas molimo da za više informacija o tome pitate nadležne službe. Društvo BMP ASSET podržava rad Zadarskog azila te smo stava da je rad volontera od izuzetne važnosti za zbrinjavanje i skrb o napuštenim životinjama, umiruju iz Uprave ove zagrebačke tvrtke koja je zadarskoj javnosti poznata po projektu izgradnje novog stambenog naselja i trgovačkog centra Lidl uz Put Murvice.

BMP ASSET je novi vlasnik i same parcele na kojoj je prije dva desetljeća grupa entuzijasta izgradila sklonište za napuštene životinje o kojima se brinu s punim srcem. Svih tih godina slušali su razna obećanja iz Grada Zadra, koji je zajedno s ostalim jedinicama lokalne samouprave u Zadarskoj županiji zakonski obvezan preuzeti tu brigu i osigurati adekvatne uvjete za zbrinjavanje napuštenih životinja. Nakon što obećanja niza gradonačelnika nikad nisu ostvarena, projekt je preuzela Zadarska županija

- Zadarska županija pripremila je svu potrebnu projektnu dokumentaciju i ishodovala građevinsku dozvolu za izgradnju Skloništa za napuštene životinje (azila za pse) koje će se graditi na katastarskoj čestici 627/61, k.o. Bokanjac, kao i za izgradnju pristupne ceste. Kroz nekoliko dana trebao bi biti pokrenut postupak javne nabave za izgradnju pristupne ceste procijenjene vrijednosti 350.000 kuna s PDV-om koju će financirati Zadarska županija. Izgradnja pristupne ceste prvi je, ali vrlo važan korak u cjelokupnom projektu izgradnje Skloništa za napuštene životinje, ističu iz Županije.

U njihovom proračunu za tekuću, 2021. godinu kao i u projekcijama proračuna za iduću godinu planirana su sredstva za izgradnju azilu.

- Svjesni smo važnosti brige za nezbrinute životinje te, poštujući svu zakonsku proceduru, poduzimamo potrebne radnje kako bi buduće Sklonište za napuštene životinje što prije započelo s radom, poručuju iz Županije dodajući kako se sredstva planiraju u suradnji s jedinicama lokalne samouprave čija je zakonska obveza zbrinjavanje napuštenih životinja.

Sreća u ovoj nesreći je što će sada nadležni možda konačno shvatiti kako je došlo krajnje vrijeme da se ostvare dugogodišnja obećanja i najave političara iz gradske vlasti, koja se unatoč našem upitu ovim povodom nije očitovala. Nositelj te priče bio je tadašnji dogradonačelnik Dražen Grgurović. U jednom trenutku nadležni u Gradu Zadru otkrili su kako psi lutalice nemaju zadarsku adresu pa su problem prebacili na Županiju. Za sada je izgradnja azila predizborno obećanje.