Trideseta obljetnica Otočkog bataljuna danas je simbolički proslavljena u Kneževoj palači, objektu koji se 1991. godine našao na udaru agresorskog topništva, a sad je obnovljen sredstvima Europske unije. Pobjedom u ratu Hrvatska je izborila svoju samostalnost te se priključila europskim zemljama, gdje joj je oduvijek bilo mjesto, istaknuto je na obilježavanju nakon što su tijekom jutra položeni vijenci i zapaljene svijeće na Gradskom groblju Zadar.

- Ova zgrada je bila naša kulturna baština koju su tukli jer su htjeli uništiti cijeli narod. Danas ponosno stojimo ovdje, iako mnogih koji su za to zaslužni više nema među nama, rekao je na svečanosti zadarski župan Božidar Longin.

Zapovjednik postrojbe Joško Pulja podsjetio je kako je Otočki bataljun po zapovijedi Marka Čuline utemeljen od dobrovoljačkih odreda nastalih po otocima, a prvi zadatak bio im je odblokirati otoke, u čemu su oni i uspjeli raketiranjem broda s otoka Škarde. Nakon toga nastavili su u Poličniku, Smrdelju, a svoj maksimum dali su u akciji Maslenica. Završili su borbena djelovanja na Južnom bojištu u Oluji.

- Otočani su posebna šorta ljudi, odani, vjerni. Kad smo u Maslenici bili u okruženju, ovi su se ribari s otoka sami obukli i došli u pomoć, bez da su bili mobilizirani. Bili su na lignjama ali su se za sat i polo mobilizirali. Nažalost, imali smo dosta ranjenih, četvero poginulih, s dosta nas je u međuvremenu i umrlo, rekao je Pulja.

U oslobodilačkim operacijama svoje živote su dali Miljenko Zorić, Dragan Špar, Denis Špika i Danijel Grbin.

- Od stoljeća sedmog nije bilo boljih vojnika nego smo mi bili 1991. godine. Hrvati su do tada ginuli za tuđe barjake, a tada smo rekli da ćemo stvoriti hrvatsku državu i nikad ju više nećemo dati. Ova je postrojba ujedno bila i prethodnica obalne straže, koju su oni tada provodili sa svojim ribaricama, istaknuo je viceadmiral u mirovini, posebno se sjećajući prvog zapovjednika HRM-a Svete Letice i "duše Zadra", pokojnog Ivice Matešića Jeremije.

Izaslanik ministra obrane, brigadir Marjo Milinović, uručio je posebnu plaketi i zahvalnicu Jošku Pulji, a prigodnim darovima Otočki bataljun zahvalio je onima koji pomažu u njegovom radu.