U današnjoj emisiji Stvoreni za Nebo imali smo gošću, ministru Franjevačkog svjetovnog reda mjesnog bratstva Trsat, Mariju Mioč.

Uza sav humanitarni rad koji je Franjevački svjetovni red na Trsatu pokrenuo također su začetnici Prihvatilišta „Ruže sv. Franje" u Rijeci na Kozali, koje je nastalo nakon puno molitve, 2007. godine. Bitno je napomenuti da tom trenutku kategorija beskućnika nigdje nije bila prepoznata, tj. bili su van svakog sustava pomoći. Prve četiri godine prihvatilišta obilježila je borba sa sustavom, sve do 2011. godine gdje je krenulo sve veće umrežavanje prihvatilišta i drugih sestrinskih ustanova. Te iste godine kategorija beskućnika ulazi u zakon o socijalnoj skrbi čime se olakšava samo upravljanje budući se dobila mogućnost javljanja na projekte ministarstva i gradova gdje se nalaze prihvatilišta.

Prihvatilište „Ruže sv. Franje" broji dvanaest mjesta za muškarce i dva za žene te je otvoreno svim dobnim skupinama i svim vjeroispovijestima. Bitno je napomenuti kako se gleda na čovjeka koji je u potrebi i nastoji mu se pomoći bez obzira na situaciju, naravno, uz suglasnost samog beskućnika. Kroz četrnaest godina prošlo je više od šestotinjak beskućnika. Uz smještaj, odjeću i hranu važna je i resocijalizacija kroz radnu terapiju. Zasigurno najpoznatiji način resocijalizacije je časopis „Ulične svjetiljke" čije uredništvo čine članovi Trsatskog bratstva. On izlazi do šest puta godišnje, košta samo osam kuna od kojih četiri kune ide korisniku, tj. prodavaču. Beskućnici jako vole taj projekt jer im vraća osjećaj pripadnosti zajedništva, budući se osjećaju isključeni. Također, uz samo prodavanje časopisa i kontakt s ljudima, imaju mogućnost i pisati za njega na zadane teme. Uz časopis, dugo godina su imali i eko-vrt, gdje su beskućnici obrađivali vrt i pripremali proizvode te imaju i različite kreativne radionice. Za sad zaposlene su samo tri osobe uz koje pripomažu i volonteri.

Pax et bonum!