Ministarstvo znanosti i obrazovanja je provelom inspekcijski nadzor nad nepravilnostima pri upisu djece s teškoćama u razvoju u dječje vrtiće "Radost" i "Sunce".

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je pri upisu djece s teškoćama u razvoju u vrtiće, kojima je osnivač Grad Zadar, došlo do povrede odredbi članaka 20. i 23.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, što je "naknadno otklonjeno u žalbenom postupku te dogovorom roditelja djece, predstavnika Osnivača, Udruge za autizam Zadar i odgovomih osoba Vrtića". 

Do navedenih propusta i nepravilnosti pri upisu djece u Vrtiće došlo je i zbog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu u dječje vrtiće Grada Zadra od 11. ožujka ove godine, koja se primijenjivala za pedagošku 2021./2022. godinu, a koja u jednom svom dijelu nije bila usklađena s navedenim odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. 

- O utvrdenim nepravilnostima u spomenutoj Odluci Osnivača obaviješten je gradonačelnik Grada Zadra, gospodin Branko Dukić, koji je upućen da se ubuduće kod donošenja odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu u dječje vrtiće Grada Zadra vodi računa o navedenim odredbama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, kao i o drugim propisima kojima se uređuje ova djelatnost, stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Podsjetimo, grešku povjerenstva za upis djece s teškoćama priznao je i sam Grad nakon reakcija udruga i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slošnjak. U dopisima upućenim gradonačelniku Branku Dukiću, pročelniku Upravnog odjela za odgoj i školstvo Josi Nekiću i ravnateljicama gradskih vrtića istaknuto je kako je odluka da odbiju prijavu predsjednice udruge Cukrići Doris Bailo za upis djeteta s poremećajem iz spektra autizma u redoviti vrtićki program - diskriminatorna.

Salve optužbi na račun odluke gradonačelnika Branka Dukića uputila je SDP-ova gradska vijećnica Danijela Vukoša, tvrdeći da su gluha djeca, slijepa djeca, djeca s motoričkim oštećenjima (u invalidskim kolicima), autistična djeca, djeca s dijabetesom itd. "zatvorena u njihova četiri zida" i nemaju pravo na upis u gradske vrtiće.