Na jučerašnjem otvaranju ponuda potvrđen je veliki interesa građevinara za posao izgradnje Novog gradskog groblja u Crnom, procijenjen na 21 milijuna kuna. Na natječaj je pristiglo čak osam ponuda u rasponu od 19.7 do vrtoglavih 32.9 milijuna kuna. 

Najnižu je dostavio zagrebački P.G.P., koji se na svojim stranicama pohvalio dugogodišnjom uspješnom suradnjom s Hrvatskim cestama, Janafom i Zagrebačkim holdingom. S ponudom od 19.8 milijuna kuna slijedi ih PE-VLA-KU kao zajednica ponuditelja sa sjedištima u Kosovu i Albaniji. Sljedeća ponuda udajena je od ovih za više od četiri milijuna kuna, a priložila ju je zajednica ponuditelja, koju čine tvrtke Kruševo-put i zagrebačka Ingra. Nešto više od 29 milijuna kuna za izgradnju prve od ukupno 7 etapa Novog gradskog groblja zatražili su vodička Minigradnja i Sitolor iz Slavonskog broda, dok su se ponude Lavčevića i Alfaplan Građenja popele na preko 32 milijuna kuna. Najvišu u iznosu od 34.6 milijuna kuna dostavio je Ibis 92 iz Zadra.

Slijedi postupka pregleda i ocjene brojnih ponuda nakon čega će Grad Zadar donijeti odluku o izboru najpovoljnijeg izvođača dugonajavljivanih radova. Podsjetimo, riječ je o 1. fazi 1. etape u sklopu koje će se izgraditi cesta, parkirališta, zid, staza uz zid, požarni put, grobne cjeline i polja, upojni bunari, prilazna aleja i centralna aleja te kapela s trijemom. Rok završetka radova je tri godine, tijekom kojih će Nasadi paralelno izgrađivati grobnice za koje je krajem prošle godine, kada je Gradska uprava najavljivala objavu natječaja, bilo dvjestotinjak rezervacija. Prva faza obuhvaća izgradnju groblja približne veličine kao ono na Belafuži, dok cijeli projekt obuhvaća površinu cca 33 ha na kojoj je kroz sedam etapa predviđena izgradnja sveukupno 30.198 grobnih mjesta.