Jedan od razloga manjeg broja stanovnika u Hrvatskoj je masovni odlazak slabije kvalificirane radne snage u zapadne zemlje. Taj trend na svojoj su koži već davno primijetili ugostitelji, koji ljeti ne mogu naći sezonsku radnu snagu, posebice konobare i pizza majstore, jer se uglavnom radilo o kadrovima iz Slavonije koji su odselili u Njemačku, Austriju, Irsku...

Dobar dio pizzerija i kafića zbog toga je radnike vezao cjelogodišnjim poslom na neodređeno, a oni koji rade samo u sezoni radnike traže sve ranije. Među prvima se ove godine oglasio Vir turizam, koji već sada traži 30 sezonskih djelatnika.

Na Burzi rada oglasili su šest mjesta za iznajmljivača rekreacijskih sadržaja, četiri blagajnika za naplatu parkinga, dva stručna suradnika u turističkoj agenciji, četiri pomoćna kuhara, dva skladištara, dva kuhara, dva barmena, jednog voditelja bara na plaži, šest prodavača sladoleda i jednog pizza majstora (muške ili ženske osobe).

Natječaj za navedene sezonske poslove s punim radnim vremenom otvoren je 14. siječnja, a traje do 15. veljače 2022. Popis poslova dostupan je na linku (u prazno polje potrebno je ukucati Vir turizam).