Grad Zadar objavio je poziv na prethodno savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za sanaciju gata i obalnog zida u uvali Foša u Zadru, po projektnoj dokumentaciji koju je izradila splitska tvrtka Obala. Prvi je to korak u sanaciji višegodišnjeg problema derutne obale na koju, između ostalih, pristaje brod Hitne medicinske pomoći s otoka.

Radi se o obuhvatu između restorana Foša na sjeveru i čela gata na južnom kraju, sveukupno dužine oko 120 metara. Zid je građen pred početak Drugog svjetskog rata, za vrijeme talijanske vladavine te je već za njegova trajanja pretrpio značajna oštećenja. U poratnom razdoblju je saniran i poprima današnji izgled. Gat je izgrađen sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Prva cjelina radova odnosi se na sanaciju urušenog obalnog zida i pripadajuće zaobalne površine, druga na sanaciju oštećenih dijelova podmorskog i nadmorskog zida te zaobalne a treća na sanaciju gata i operativne površine. Obalni zid je na središnjem dijelu u dužini 24 metra urušen, dok su ostatak zida i gat oštećeni. Zbog iznimnog lošeg stanja postojećeg obalnog zida nije dopušten nikakav rad mehanizacije sa postojeće obale, već isključivo s plovnog objekta.

Nakon dovršetka armirano-betonskih radova i sanacije zaobalna površina uredit će se popločanim kamenom te asfaltom. Kamene ploče sa zaobalne površine će se ručno demontirati uz potrebni oprez kako se ne bi oštetile te će se očišćene vratiti uz nadzor konzervatorskog odjela. Radove je potrebno obavljati izvan turističke sezone u skladu s odlukom lokalne samouprave.

Grad Zadar vrijednost radova procijenio je na 2,1 milijun kuna bez PDV-a. Savjetovanje je počelo danas i trajat će do 21. veljače, nakon čega će se raspisati natječaj. Rok završetka bit će šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.