Izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa već imaju svoj odraz u praksi. Upravno vijeće Županijske lučke uprave (UV ŽLU) ostaje bez dvojice članova i to načelnika općina Sali i Preko. Načelnik Zoran Morović bio je član uime koncesionara, dok je načelnik Jure Brižić u UV zastupao interese Zadarske županije koja ga je imenovala.

Zoran Morović je dobio obavijest iz samog Povjerenstva da promjenama zakon kao dužnosnik ne može biti u članstvu upravnih vijeća, nadzornih odbora...a sve prema članku 18. izmijenjenog Zakona.

Načelnik Preka, Jure Brižić nije dobio obavijest ali pretpostavlja kako zbog izmjene zakonskih odredbi on ne može biti više član UV ŽLU. 

- Ništa strašno se neće dogoditi. To je i tako bilo volonterski, kazao je načelnik Preka.

On i Morović kao načelnici općina iz kategorije dužnosnici nisu primali naknadu.
Tako je bilo određeno Zakonom o sukobu sprječavanja interesa. Međutim, novim izmjenama koje su stupile na snagu 24. prosinca 2021. godine, obveznici ne mogu biti članovi upravnih vijeća, uprava, nadzornih odbora...

Taj krug obveznika odnosi se na one koji su morali ispuniti imovinsku karticu, a to više nisu samo dužnosnici već i direktori te ravnatelji poduzeća, agencija i ustanova kojima su osnivači Država te jedinice regionalne i lokalne samouprave. Rok je bio do 19. veljače.

Tek sada bi se to trebalo primjenjivati tako će oni koji su do sada vodili i bili članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora, a spadaju u kategoriju obveznika ispunjavanja imovinskih kartica, morati odstupiti. 

U Zadru je više takvih slučajeva u kojima će u skoro vrijeme morati doći do promjena.