Da su amandmani gradskih vijećnika Akcije mladih, SDP-a i Nezavisne liste Enia Meštrovića bili „drži vodu dok majstori odu", pokazuje se kroz njihove žalopojke kako im se njihove izmjene na usvojen Proračun u gradskoj upravi ne provode.

Gradonačelnik Branko Dukić preuzeo je na sebe odgovornost takve politike pod firmom opreza, kako ne bi s gradskim proračunom završili u blokadi. Gradski proračun, kako smo doznali od pročelnika za financije Ivana Mijolovića, puni se uobičajeno. Sve u granicama planiranog, ističe resorni pročelnik.

Najveći problemi koji su nastali zbog amandmana odnose se na održavanje Providurove i Kneževe palače, Liburnije i Inovativnog Zadra.

Osim 800 tisuća kuna za održavanje te dva objekta, milijun kuna je predviđeno za osnivanje nove ustanove. A sad je na toj poziciji nula. Može li se novac za održavanje priskrbiti rebalansom, na to pitanje nema odgovora jer su s druge strane nezgodni pregovarači. Ustanova nije nužna da bi Providurova palača bila u funkciji i opravdala svoje ciljeve u roku završetka EU projekta Zadar baštini.

 Zbog čega Odjel za gospodarenje gradskom imovinom još nije objavio natječaj za zakup tri velika "rohbau" prostora za komercijalni najam u prizemlju Providurove palače za koju je uporabna dozvola izdana u listopadu prošle godine. Za tu aljkavost nisu im krivi amandmani vijećnika Većine.

Liburnija ostaje bez 1,7 milijun kuna dotacije iz gradskog proračuna, a više nema mjera od kojih su lani dobili 8 milijuna kuna, tako je njihov gubitak već sada 10 milijun kuna. Znači li to propast Liburnije? Ne znači.

Inovativni centar je ostao bez milijun kuna zbog amandmana, a imaju ugovor o zakupu informatičke opreme za Grad Zadar. Kakva je to inovativnost?

Pročelnik Mijolović, međutim, upozorava na jednu stavku za koju nisu krivi amandmani, a niti je planirana u proračunu. To je novi ugovor SC Višnjika s HEP distributerom koji je povećao račun za potrošnju električne energije na više od 2 milijuna kuna. Direktor SC Višnjika Denis Karlović nam je rekao kako su prihvatili ponudu koja je bila 2,5 puta veća zbog skuplje struje u odnosu na prethodni ugovor s HEP - distribucijom.

Jedino rješenje za sve skuplje račune struje su solari na koje se računa za godinu dana, navodi direktor SC Višnjika, a za dvije i pol godine se vraća uloženo.