Talijanski Dječji vrtić Pinocchio iz Zadra jedan je od 75 vrtića u Republici Hrvatskoj, kojemu su nedavno dodijeljena bespovratna sredstava za unaprjeđenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o projektu pod nazivom „Popodne u Pinocchiu" koji, kroz produljenje radnog vremena, ima za cilj poboljšanje pristupa visokokvalitetnim socijalnim uslugama za krajnje korisnike te bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života. Osim toga, ojačat će se i kapaciteti ove ustanove edukacijom i zapošljavanjem čak osmero novih djelatnika, uvođenjem novih, kvalitetnih i edukativnih programa u vrtiću te olakšati pristup sadržajima obiteljima u nepovoljnom socijalnom položaju.

- Ovim projektom želimo fleksibilno strukturirati odgojno - obrazovni proces koji omogućava usklađivanje poslovnog i privatnog života obitelji na području grada Zadra, aktivno odgovoriti na individualne i razvojne potrebe djece te uvesti inovativan pristup u inkluzivnom odgoju djece. Projekt doprinosi i socijalnoj koheziji, dajući jednake mogućnosti ugroženim skupinama na način da će povećati mogućnosti upisa djece čiji su roditelji nezaposleni ili u riziku od siromaštva - istaknula je Maja Tolić Perišić, ravnateljica vrtića.

Talijanski dječji vrtić Pinocchio ili „Scuola Italiana dell infanzia Pinocchio" započeo je s radom 2013. godine, kao prvi talijanski vrtić na području cijele Dalmacije. Danas su u redoviti 10-satni program upisane dvije mješovite skupine djece u dobi od 3 do 7 godina, o kojima se brine pet odgojiteljica te uz njih, u skladu sa svim pedagoškim i sigurnosnim standardima, još i pomoćno osoblje (kuharice, spremačice, domar). Osnivač vrtića je Zajednica Talijana Zadar, dok je vlasnik objekta Talijanska unija iz Rijeke, a specifičnost je i provođenje dvojezičnih programa, putem kojih se njeguju talijanski jezik, kultura i naslijeđe. Dobivanje sredstava iz Europskog socijalnog fonda još je jedan korak naprijed u radu „Pinocchia", a ujedno i potvrda dosadašnjeg kvalitetnog rada.

- Na inicijativu osnivača naše ustanove, Zajednice Talijana Zadar i uz stručnu pripremu i vođenje projektne dokumentacije od strane Platforme 22 iz Šibenika - dobili smo navedena sredstva već u prvoj Odluci o financiranju. Sama provedba projekta započela je u listopadu prošle godine i trajat će ukupno 20 mjeseci - istaknula je ravnateljica Tolić Perišić.

S posebnim zadovoljstvom ovu je vijest primio upravo Igor Karuc iz Zajednice Talijana, koji se iznimno zauzeo za uspješnu provedbu projekta.

- U vrtiću se konstantno radi na podizanju kvalitete rada i samog okruženja, a sve s ciljem da boravak djece u našoj ustanovi bude što kvalitetniji. Tako smo, primjerice, uveli novitete u prehrani i pripremi hrane, ostvarivši suradnju s lokalnim OPG-ovima i mesnicama, od kojih nabavljamo najkvalitetnije namirnice za pripremu hrane. Osim toga, koristimo eko sredstva za čišćenje i higijenu i smanjili smo potrošnju električne energije prelaskom na plinsko grijanje, čime naglašavamo važnost stvaranja pravilnih navika ophođenja prema prirodi te stvaranju eko svijesti kod djece predškolske dobi - istaknuo je Karuc.