Središnji državni ured za demografiju i mlade proveo je anketu izdvajanja za novorođenčad među jedinicama lokalne samouprave. Anketi se odazvalo 420 od 428 općina (98 posto), 124 od 128 gradova (97 posto) te sve županije. Na vrhu ljestvice po izdvajanjima za prvo dijete rekorder je Općina Sali s 60 tisuća kuna, a slijede Općine Čeminac s 15 tisuća kuna te Pašman, Vir i Vrsi sa 12 tisuća kuna.

Inače, općine u prosjeku izdvajaju 3174 kune za rođenje prvog djeteta, a gradovi 2900 kuna. Kod drugog djeteta taj se iznos izjednačava, općine izdvajaju 3969, a gradovi 3976 kuna. Kod trećeg i svakog sljedećeg djeteta prosječna potpora raste na 7768 kuna za gradove odnosno 5995 kuna na općine.

Ista anketa Središnjeg ureda pokazala je da besplatan vrtić za svu djecu imaju četiri grada i dvadeset općina, među kojima je i Općina Vrsi. Tim povodom izjavu medijima uputio je općinski načelnik Luka Perinić koji kaže kako demografske mjere daju svoj učinak.

- Protekle četiri godine, naša Općina je u samom vrhu po izdvajanju za novorođenčad što me posebno veseli i raduje. Prvi rezultati snažnih demografskih mjera bili su vidljivi već 2019. godine kad smo imali dvadeset novorođene djece, što je u usporedbi s prethodnim godinama uistinu impresivna brojka. Naš fokus je i dalje na djeci i mladima te podizanju kvalitete života. Također, primarni cilj je omogućiti mladim obiteljima sve potrebne uvjete za ostanak u našoj Općini, ističe načelnik.