Grad Zadar raspisao je nabavu za uređenje okoliša budućeg Centra za mlade, a vrijednost radova planirana je na 4 milijuna kuna bez PDV-a.

Prije više od godinu dana potpisan je ugovor o dodijeli 3.6 milijuna bespovratnih EU novaca između gradonačelnika Branka Dukića i državnog tajnika Šime Erlića za uređenje okoliša. Rok za prijavu izvođača je 20. lipnja, a rok za završetak radova je četiri mjeseca od uvođenja u posao. To znači da Centra za mlade teoretski može otvoriti vrata najbrže za Božić umjesto najavljene jeseni.

Prema projektu mladog  arhitekta Ante Bljaića iz Elektro Donata,  izrađenom 2020. godine za prostor od  četiri tisuće kvdarata, uredit će se četiri „vanjske prostorije": pretprostor, hodnik = svjetlosna promenada, "dnevni boravak (džungla)" i multifunkcionalno parkiralište. Najintrigantniji je prostor za druženje nazvan „Dnevni boravak - džungla". Između Centra za mlade i nekadašnje zgrade menze koja je trenutno u funkciji skate‐parka otvara se izdvojeni vanjski prostor koji je ostatka prostora definiran s dvije nijanse sive podne obloge, urbanom opremom i zelenilom. Ova "prostorija" nosi naziv "Džungla" jer u njoj dominiraju zelene površine, travnjak, nisko raslinje i drveće. "Džungla" je krajnja točka kretanja, mjesto relaksacije, razgovora I druženja, kao i mjesto spoja centra za mlade i buduće nove namjene zgrade bivše menze.

Urbanu opremu, osim klasičnih klupa s naslonom čine i jednostavne betonske strukture za sjedenje, betonske "lounge stolice I dvosjedi" i okrugli niski betonski stolovi. Cijeli prostor je osvijetljen istim rasvjetnim stupovima kao i svjetlosna promenada i opremljen većim brojem koševa za otpatke.

Na ulazu u "Džunglu" nalazi se kružni prostor s betonskim Lounge namještajem za sjedenje koji prethodi betonskom slavoluku s natpisom Welcome to the jungle, nakon čega slijede prostor za sjedenje uz vatru ili roštiljanje Ring of fire. U blizini je smještena slavina s pitkom vodom (Kalafonja), razne zelene površine s nosačima za ljuljačke i sajlama za penjačice.

Prostor za okupljanje, sastanke, predavanja Kongres,  prema projektu bit  će opremljen je betonskim namještajem i kružnim betonskim strukturama za sjedenje. Prostor pod nazivom Pijaca slobodan je od inventara osim rubnih struktura za sjedenje i betonskog platoa za smještaj projektora a namijenjen je za videoprojekcije, rekreaciju, buvljake. Izlazak iz ovog prostora definira sunčani sat iscrtan na podu.
Prostor Džungle namijenjen je slobodnom korištenju u smislu iscrtavanja grafita ili postavljanja umjetničkih instalacija.

Obuhvat idejnog rješenja definira 4040 m2 pješačke i ozelenjene površine, a proteže se ispred svih pročelja budućeg Centra za mlade. Unutar njega je i postojeće parkiralište prema Knjižnici, pješački koridori ispred sjevernog i zapadnog pročelja i trenutno neuređeni vanjski prostor iza zapadnog pročelja i nekadašnje menze vojarne. Postojeće drveće je staro i vrijedno za sveukupnu mikrolokacijsku klimu, stoga se ono neće rušiti.

Rok završetka izvođenja ugovorenih radova je četiri mjeseca od dana uvođenja u posao.