U ponedjeljak će se u prostorijama Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavod za povijesne znanosti u Zadru, održati završna konferencija projekta „PEPSEA - Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from Pollution".

Organizator događanja je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, vodeći partner na projektu PEPSEA. Partneri na projektu su Consorzio Futuro in Ricerca, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora - ATRAC, Splitsko-dalmatinska županija, Šibensko-kninska županija, Agenzia regionale per la Protezione dell Ambiente del Friuli Venezia Giulia, Ente Parco Regionale Veneto del Delta del Po i Camera di Commercio di Bari.

Cilj projekta je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost Jadranske regije. U sklopu završne konferencije predstavit će se rezultati projekta i njihov doprinos regijama projektnih partnera. Dio događaja bit će predstavljanje i obilazak Pomorske zbirke Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Zadru.

Kako je cilj projekta povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja istog dana će se u suradnji s Ronilačkim klubom Sv. Roko iz Bibinja realizirati i akcija čišćenja uvale Maestral (kod Doma za starije i nemoćne osobe Zadar) u vremenu od 10 do 11:30 sati.