U veljači je objavljen natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji obalnog zida u Foši koji se raspuknuo 2018. godine da bi gotovo potonuo u 2022. godini. U travnju je donesena odluka Gradonačelnika kojom se među tri ponude izabire izvođač radova, ali oni neće početi prije jeseni.
Proizlazi to iz informacije koju smo tražili iz gradske uprave koja je prikupila novac za taj zahvat od dva i nešto milijuna kuna preko Ministarstva mora i Zadarske županije.


Radovi na sanaciji gata i obalnog zida u uvali Foša u Zadru ugovoreni su s tvrtkom AKROPOLIS d.o.o. iz Splita na iznos 2.061.050,00 kn s uračunatim PDV-om. Rok završetka radova je šest mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, podsjećaju u odgovoru kojeg prenose iz Ureda gradonačelnika.

Gradske vlasti ne prate stanje u Foši koje se brže mijenja nego što oni vide

Pitali smo ih i tko će nadzirati te radove na pomorskom dobru. Stručni nadzor nad radovima ugovoren je s tvrtkom RADIX ING d.o.o. iz Zadra na iznos 78.750,00 kn s uračunatim PDV-om, informacije je iz Grada Zadra. Radi se o firmi čiji je vlasnik dipl. ing. građevine Andrija Šarić koji je napustio Lučku upravu Zadar.

S izvođenjem radova otpočet će se odmah nakon glavne turističke sezone, najavili su nadležni iz gradske uprave koji i dalje govore o sanaciji iako se radi o rekonstrukciji obalnog zida prema projektu splitske Obale.

I te radove bi radije vidjeli gosti, osobito domaći, nego što će i ovo ljeto gledati urušen i opasan obalni zid u zapuštenom prostoru - ruglo u najljepšem dijelu povijesne jezgre.

Prema njihovom troškovniku, procjena vrijednosti radova bila je 2.1 milijun kuna bez PDV-a.