Općoj bolnici Zadar odobreno je financiranje projekta „Solarna elektrana Opće bolnice Zadar", a ugovor su jučer u predavaonici na lokaciji Poliklinike Opće bolnice Zadar potpisali ravnatelj OB Zadar Željko Čulina i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, koji mu je potom uručio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ulaganje u izgradnju solarne elektrane ublažit će problem visokih troškova energije te će doprinijeti povećanju ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, promicanju korištenja tehnologija s manjom emisijom ugljika i povećanja sigurnosti opskrbe energijom u Republici Hrvatskoj kao glavnog cilja Programa „Energija i klimatske promjene"

Projekt izgradnje solarne elektrane na krovu zgrade Poliklinike, smanjit će potrošnju električne energije primljene iz elektroenergetske distribucijske mreže za oko 20 posto te će posljedično tome bolnica ostvariti uštedu.

- Konkretnije, to bi trebalo iznositi oko 350 tisuća kuna godišnje po sadašnjim tržišnim cijenama. Ušteđena sredstva omogućit će daljnja ulaganja u modernizaciju bolničke opreme i unapređenje zdravstvenih usluga, ustvrdio je ravnatelj OB Zadar Željko Čulina, dok je župan Longin pohvalio ravnatelja i suradnike na još jednom ostvarenom projektu.

- Ovaj projekt je iznimno važan iz više aspekata, a pogotovo sada kada su energenti na svjetskoj razini znatno poskupjeli. Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti vidjeti još niz ovakvih projekata koji s jedne strane štede energiju, a s druge utječu na očuvanje okoliša, naglasio je Longin podsjetivši da je i Zadarska županija prepoznala važnost trenutka pa je, s ciljem potpore građanima u povećanju korištenja obnovljivih izvora energije, raspisala dva javna poziva za koje je osigurano milijun kuna. 

Solarna elektrana Opće bolnice Zadar, izlazne snage 220 kW, instaliranog kapaciteta 0,23 MW, proizvodit će 279.063 kWh električne energije godišnje te će smanjiti emisije CO2 za 65,3 tona godišnje. Ukupne površine elektrane iznosi 1.111 m2, a ukupna vrijednost investicije iznosi 261.352,88 EUR, odnosno oko dva milijuna kuna.

Projekt se financira temeljem Ugovora o partnerstvu za provedbu Programa „Energija i klimatske promjene" koji su dio Memoranduma o suglasnosti o provedbi financijskog mehanizma EGP-a za razdoblje od 2014. do 2021. između Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Hrvatske.