Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrić uputila je otvoreno pismo HZZO-u upozoravajući da već godinu dana čekaju na odluku o stavljanju lijeka Baqsimi (glukagona u spreju) na Osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani članovi HZZO Povjerenstva za lijekove,
12. srpnja 2021. godine zaprimili ste Zahtjev za uvrštenje lijeka Baqsimi (glukagon u spreju) na Osnovnu listu lijekova od strane tvrtke Elli Lilly.

24. siječnja 2022. godine poslali smo jedan od naših dopisa u kojem vas molimo da odobrite glukagon u spreju i potpise ljudi koji su podržali inicijativu Molimo HZZO da uvrsti glukagon u spreju na Osnovnu listu lijekova. Danas je broj potpisnika još i veći (37 217 potpis) a vaš odgovor nakon 365 dana čekanja i nadanja još uvijek nismo dobili.

Podrška dijabetološke struke, podrška našeg Zadranina, doc. dr. sc. Daria Nakića, dr. med. - člana Upravnog vijeća HZZO-a, uz brojne kvalitetne argumente (i činjenice) navedene u dopisima roditelja i predstavnika Udruga, kao i podrška naše krovne organizacije Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga iznimno je važna u donošenju pozitivne odluke i vjerujemo da ćete donijeti odluku u korist oboljelih a time i korist za zdravstveni sustav.
Svjesni smo kako je cijena glukagona u spreju veća od cijene glukagona u injekciji, ali molimo vas da budete svjesni i svih argumenata koji su vam predstavljeni te na temelju toga odobrite spasonosni lijek koji se neusporedivo brže i jednostavnije primjenjuje. Njime se spašava život, njime se izbjegavaju po život opasne komplikacije, a njegova primjena i olakšana dostupnost čine bitnu razliku za budućnost naše djece i odraslih oboljelih od dijabetesa tip 1.

Mi više nemamo snage ohrabrivati i uvjeravati sami sebe, našu djecu oboljelu od dijabetesa tip 1 i njihovu braću i sestre ali i odgojno obrazovno osoblje, rodbinu, prijatelje kako je primjena glukagona u injekciji jednostavna i ukazivati im na važnost brze reakcije jer ponekad hitna služba zaista nije u mogućnosti odraditi sve intervencije.

Oni navedene prednosti glukagona u spreju znaju i uz nas su od samog početka, a svi zajedno već godinu dana čekamo na vaše odobrenje.

U vjeri i nadi da ćete pozitivno riješiti pitanje uvrštenja glukagona u spreju na Osnovnu listu lijekova HZZO- a, srdačno vas pozdravljamo." - stoji u pismu.