Uoči sjednice Gradskog vijeća, štandovi sa žege Foruma su nestali da bi prošle subote osvanuli na svom standardnom mjestu - u hladu crnika zadarske rive.

Uz oblake prašine koja se dizala s tek postavljene škalje uz uređeni dio obalnog pojasa, na štandovima je nastavljena prodaja hrane, bižuterije, suvenira...

Tako je već godinama. Samo se mijenjaju posrednici koji s Gradom Zadrom ugovaraju zakup rive za sezonsku prodaju za ništa. Točnije pet kuna za kvadrat.

"Zakup za javnu površinu za postavu štandova na Obali kralja Petra Krešimira IV, dobila je Braniteljska socijalno-radna zadruga MISIJA, po cijeni od 5,00 kn po m2 dnevno, za razdoblje od 8. srpnja do 18. srpnja 2022", odgovor je na novinarski upit koji smo ponavljali dva puta ne bi lim se očitovao pročelnik Tomislav Korona.

Nakon Panonije s kojom je počela ta tzv. sajmena praksa tijekom turističke sezone u Zadru, na Forumu je bila aktivna nova braniteljska zadruga Portus Salone, a sada se pojavila Misija.

Zadruga je to registrirana u Zagrebu kojoj je upravitelj Branko Marković, ing.agr. U najnovijoj misiji ostaje stara praksa: Grad dobije nešto više od pet tisuća kuna zakupnine za period od 10-ak dana, dok štanderi ponaosob plaćaju po 200 kuna dnevno.

A gradski vijećnici iz oporbe to ne vide i ne pitaju kako je moguće sudjelovanje gradskih vlasti u takvom biznisu na najvrjednijem dijelu zelene površine zadarske rive.

I nitko od velikih „dušebrižnika" za interes Grada još nije primijetio u što je zadarska riva pretvorena, a sve po odlukama s Narodnog trga.