Turistička zajednica Grada Zadra pripremila je promotivna materijal upozorenja na nedopušteno odijevanja gostiju.
O tome smo nedavno pisali s obzirom da je promijenila struktura gostiju u korist mlađarije koja ne poštuje norme ponašanja već Gradom hodaju polugoli i u kupaćim kostimima.

- Na tim letcima bit će prekrižena kupaći kostim uz obrazloženje na pet jezika, dakle, turistima će se kazati da su došli u Grad bogate povijesti i kulture te  moraju u skladu s tim biti i obučeni, odnosno pokriveni ako idu na plažu, kazao nam je Ante Galić iz TZ Grada.

Naravno da im se sloboda oblačenja ne može zabraniti ali ih treba upozoriti, dodaje Galić uz informaciju da će ti leci biti od idućeg tjedna u Turističko - informativnom centru kojeg turisti pohode. Valjda će biti i internetska objava koja im je bliža kako bi shvatili da Kalelarga nije plaža iako je blizu mora, odnosno Rive na kojoj se turisti, smješteni  na Poluotoku, uglavnom kupaju.

Nedavno je bio sastanak u PU zadarskoj na kojem su sudjelovali oni koji pripremaju i nadziru turističku sezonu. Osim fraze kako je Zadar siguran grad, pitali smo je li bilo govora o neprimjerenom oblačenju turista koji na taj način vrijeđaju moralne osjećaje drugih  osoba (u domeni policije) a i često kvare estetiku javnog života. Ne nije bilo o tome riječi, kazao nam je resorni pročelnik Ivica Katić koji bi da se te odredbe o nedoličnom ponašanju uvedu u komunalni red.

To je bio pravni okvir kaznama s kojim su 2019. tu pojavu pokušali riješiti u Hvaru koji živi od turizma ali želi i zaštiti tradiciju gradskog statuta koja u tim otočkim gradovima datira u statutima iz 14. stoljeća.

Tzv. Komunalni red je takav dokument sadašnjice. On se u Gradu Zadru i sada mijenja li samo zbog prava invalida. Taj komunalni red odavno ne prati i ne regulira nove pojave života u Zadru.