Danas je održana akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na Jadranu pod nazivom „Sigurna plovidba 2022". U akciju su bila uključena sva raspoloživa plovila i djelatnici svih lučkih kapetanija od Pule pa sve do Dubrovnika, sa pripadajućim lučkim ispostavama te Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS).

Cilj akcije bio je upozoriti i informirati sve sudionike u pomorskome prometu te ih zaštiti od pomorskih nesreća u razdoblju pojačanog prometa tijekom turističke sezone, kada se bilježi i značajno povećanje prisutnosti domaćih i stranih plovila u Jadranu.

Državni tajnik za more i fondove EU Josip Bilaver sudjelovao je u akciji u zadarskom akvatoriju.

- Poseban naglasak nadzornih aktivnosti tokom današnje akcije usmjeren je na kontrolu nepropisne brzine plovidbe te glisiranja u nedozvoljenom morskom području, a što čini preko 60% ukupnih prekršaja. Nadzor se proveo i nad iznajmljivanjem plovila, nesavjesnim plivačima i roniocima, putničkim brodovima za jednodnevne izlete i ostalim sudionicima pomorskog prometa. Za kraj ističem kako je ovo prva, ali svakako ne i zadnja akcija tokom ove sezone. Molim sve sudionike pomorskog prometa da poštuju more, čuvajte sebe i druge sudionike u nautičkom prometu, rekao je državni tajnik Bilaver.

Tijekom sezone izuzetno je prometno opterećenje Jadrana, kada imamo oko 700 tisuća uplovljavanja i isplovljavanja brodova iz i u luke, dok Jadranom tijekom lipnja, srpnja i kolovoza plovi oko 100 tisuća domaćih brodica, oko 60 tisuća stranih plovila te oko 4,5 tisuće jahti u charteru. U tom vremenu dogodi se čak 50% svih pomorskih nesreća i nezgoda godišnje, dok se u ova tri ljetna mjeseca provedi ukupno 60% svih godišnjih akcija traganja i spašavanja.