Jučer, 21. srpnja provodile su se preventivne aktivnosti policije u suradnji sa lokalnom zajednicom u Nacionalnom parku Paklenica u Starigradu.

Policijski službenici Policijske uprave zadarske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske i strani policijski službenici koji borave na području zadarske i splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta međunarodne policijske suradnje „Sigurna turistička destinacija" provodili su aktivnosti iz lokalnog preventivnog projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije".

Posjetitelje Nacionalnog parka Paklenica - Starigrad sa savjetima o samozaštitnom ponašanju upoznali su policijski službenici za prevenciju i strani policijski službenici iz Republike Mađarske, Poljske, Austrije, Njemačke, Francuske te Koreje i Kine koji su se vratili u Hrvatsku nakon dvije godine Covid stanke. Prilikom susreta su posjetiteljima podijelili brošure na jezicima država iz kojih dolaze, a aktivnostima se priključio i policijski službenik iz Slovačke.

Nositelj projekta „Sigurnost u turizmu Zadarske županije" je Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, a partneri Policijska uprava zadarska, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije, Sveučilište u Zadru, općine i gradovi i drugi subjekti u lokalnoj zajednici.

Ovom prilikom aktivnosti su podržali zamjenik načelnika Policijske uprave zadarske, načelnik Policijske postaje Benkovac-Obrovac, načelnik Općine Starigrad, a aktivno se uključila ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica sa svojim suradnicima i direktorica Turističke zajednice Starigrad Paklenica, a korišten je MOBILNI PREVENTIVNI CENTAR POLICIJE.

Aktivnosti su bile usmjerene na podizanje razine samozaštitnog ponašanja građana i turista te njihove informiranosti kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtvom kaznenog djela.

Turisti su upozoreni na rizična ponašanja. Također, su upoznati da se na brošurama osim savjeta nalaze i važni telefonski brojevi putem kojih se može zatražiti pomoć, ukoliko se kazneno djelo ipak dogodi.

Segment sigurnosti u turizmu jedan je od najznačajnijih elemenata koji svaku turističku destinaciju čini konkurentnijom i poželjnijom potencijalnom turistu čemu svakako doprinose i zajedničke aktivnosti policije i drugih subjekata u lokalnoj zajednici.