U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a uoči sutrašnjeg Svjetskog dana prevencije utapanja, Hrvatski Crveni križ na zadarskoj plaži Kolovare danas je organizirao središnje događanjem javlja Radio Zadar. Održale su se spasilačke radionice za djecu, radionice prve pomoći te pokazna vježba spašavanja utopljenika iz mora.

- Struka kaže da se gotovo sva utapanja mogu prevenirati. I tomu služi ovaj dan, da skrenemo pozornost na to. U more se ne ide vruć, punog želuca, alkoholiziran... Preporučljivo je odabrati plaže sa spasiocima, a ako ih nema neka onda bude s vama barem još jedna osoba koja može pozvati pomoć, ne treba skakati tamo gdje ne poznajemo dubinu, kaže glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić.

- Na području Zadarske županije brojimo 30-ak članova na sedam kupališta koja pokrivamo. Ovdje, na plaži Kolovare, je najveća spasilačka služba u kojoj ih je sedam. Na ovoj plaži ih ima dovoljno, na nekima ih i nema dovoljno, ali bitno je da su u timu odnosno da ih svaka od tih plaža ima barem dvoje, kaže Niko Vlatković, koordinator Spasilačke službe Crvenog križa Zadar.

Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djecu u vodu bez nadzora. U Hrvatskoj godišnje od slučajnog utapanja umre oko 90 osoba, a upravo je utapanje drugi vodeći uzrok smrti kod djece u Hrvatskoj, nakon prometnih nesreća. Na svjetskoj razini dnevno se utopi 650 osoba, odnosno 26 ljudi svakih sat vremena.