Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) sinoć, 6. kolovoza u 23:35 sati zaprimila je dojavu očevica o tri osobe srednje dobi u pogibeljnoj situaciji na moru ispred otoka Paga, temeljem koje je s Lučkom kapetanijom Zadar pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja.

Nedugo nakon dojave o nestanku službenici MRCC Rijeka uspostavili su telefonsku komunikaciju s osobama, inače državljanima Njemačke, koji su dojavili kako plutaju na manjem gumenjaku, čiji je električni pogon otkazao u blizini otoka Mauna, kamo su službenici LK Zadar spasilačkom SAR brodicom pristigli noćas, 7. kolovoza u 01:30 sati te uočili trojac na obali otoka.

S obzirom na to da su troje brodolomaca nakon iskakanja s gumenjaka uspjeli doplivati do izrazito nepristupačne obale, pri čemu nisu zadobili nikakve ozljede, službenici LK Zadar uputili su ih da se pokušaju premjestiti na pogodniju poziciju pristupa, prema jugozapadnoj strani otoka Mauna, odnosno, ukoliko nisu u mogućnosti premjestiti se naloženo im je potražiti zaklonište od bure i pričekati spasioce.

U međuvremenu su iz MRCC Rijeka u akciju spašavanja prema troje njemačkih brodolomaca na nepristupačnome dijelu otoka Mauna angažirani pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja iz stanice Zadar, čijih je pet članova jutros na poziciju prevezeno brodom Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar (PPAP Zadar).

Praveći zavjetrinu s plovilima LK Zadar i PPAP Zadar, policijski službenici i pripadnici HGSS Zadar prebacili su sva tri njemačka državljanina na plovilo zadarske Kapetanije, nakon čega su u 12.10 sati neozlijeđeni iskrcani na poziciju njihova polazišta, u kamp na otoku Pagu, čime je ova akcija uspješno završena, javljaju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture uz fotografiju pozicije spašavanja, na kojoj je prikazan vrlo zahtjevan pristup teško pristupačnoj obali otoka Mauna.