Već deveti dan gori požar na Velebitu koji vatrogasci ne uspijevaju ugasiti. Radi se o teže pristupačnom terenu na koji bi vatrogasci ipak izašli i ugasili ga da nema zaostalih mina.

Posljednjih dana pojavio se i problem s pojedinim planinarima koje požar ne ometa u njihovim ranije planiranim aktivnostima. 

 

Vatrogasni zapovjednik Zadarske županije Matej Rudić kaže kako s ove strane nije odaslano takvo upozorenje, pa pretpostavlja da se radi o apelu ličkih vatrogasaca.

- Taj požar je samo manjim dijelom u našoj, a većim u Ličko-senjskoj županiji. Zbog naslaga lišća koje gori u manjim bukovim šumama, ima dosta dima i čini se da je požar znatno veći, iako ima dva manja kraka koja kontroliramo i pratimo. Slušamo povremene detonacije, što pokazuje da ima i zaostalih mina, pa vatrogasci neće ulaziti u njega, kaže Rudić.

Dva slična požara na Velebitu gorjela su 2017. godine a stala su nakon 15-ak dana, kada je pala kiša. Čini se kako će i ovog puta pomoć s neba biti potrebna da se on do kraja ugasi.