U subotu, 6. kolovoza, u uvali Letavica održana je druga akcija čišćenja, nakon što je prva provedena u uvali Šimuni, a obje je uz podršku dm-a, proveo Centar za podvodna istraživanja Navalis s Paga. U dvije eko akcije 37 ronioca volontera i 25 volontera na kopnu izvadili su 3,5 kubika otpada kako bi zaštitili livade morske cvjetnice posidonije. Uz akciju čišćenja, održana su i predavanja o flori i fauni koja se razvija u livadama posidonije na kojima su sudionici učili detalje o važnosti zaštite morskih cvjetnica.

„U dvije akcije čišćenja iz mora u uvalama Šimuni i Letavica uklonili smo više od 3,5 kubika otpada što predstavlja važan korak u našim aktivnostima očuvanja podmorja, ali i podizanju svijesti o onečišćenju Jadranskog mora. U ime Centra za podvodna istraživanja Navalis želim zahvaliti dm-u što je prepoznao naš projekt i omogućio nam da zaštitimo livade posidonije. One su tvornice kisika i područje su velike biološke raznolikosti na kojima obitava više od petine poznatih sredozemnih vrsta. Samo ta činjenica ukazuje na važnost njihova očuvanja", izjavio je Vedran Dorušić, predsjednik Centra za podvodna istraživanja Navalis.

Centar za podvodna istraživanja Navalis nevladina je organizacija osnovana u gradu Pagu 2016. godine. Okuplja morske biologe i ekologe, podvodne arheologe, speleologe te sve koji svojim znanjima i ljubavi prema moru i ronjenju mogu pridonijeti njegovom istraživanju i zaštiti.