Jadrolinija je brod Doru uputila na dubrovački arhipelag a da o tome nije izvijestila javnost. Ignorirali su i novinarski upit, ali su za Morski.hr najavili gradnju električnih brodova za zadarski arhipelag, što je zasad znanstvena fantastika.

A do tada? Načelnik Preka Jure Brižić također je iz medija doznao gdje je otplovila Dora. On je stoga razgovarao s direktorom Jadrolinije Davidom Soptom, koji mu je, kaže, najavio da će Lara preuzeti liniju kada se vrati iz remonta koji dugo traje jer nema ljudi.

Do tad će trajekt sv. Juraj održavati brodsku liniju s Istarske obale. - Do tamo moramo prolaziti preko kaldrme, što nije bezopasno za strije putnike i zaobilaziti ogradu kao da smo u kavezu, kazao je putnik koji tom linijom svakodnevno putuje na posao.

- Mi smo zadovoljni. Glavno da se linija održava, kazao je načelnik Brižić dodajući kako uvijek postoji opasnost da se ukine.

Jer nigdje nema da se s dva broda održava jedna linija - iz Preka za Gaženicu i za Poluotok. Vjerujem da do toga neće doći, kazao je načelnik Preka.

Međutim, općinske vlasti su se u više navrata žalile Jadroliniji što im brod Dora stvara veliki val koji je ljeti neugodan za kupače na plaži ali i problem za Marinu Preko. Je li možda zbog toga Dora otplovila za Elafite, gdje se unaprijed pribojavaju kako će biti odsječeni za juga? Dora je i na liniji Zadar - Preko često izostajala iz tog razloga.

Zato su otočani imali trajektnu alternativu za Gaženicu. Prepolovljena linija Zadar - Preko druga je po prometu na Jadranu.

Po prometu klasičnim brodom je najprometnija a tako će i biti ove godine makar je održava trajekt.

Jadrolinija nema zamjenski brod u svojoj floti što je trebala imati prema ugovoru koji je istekao još krajem godina.

S obzirom na politiku kakvu provodi Agencija za linijski obalni promet s održavanjem te linije koja je zapravo ilegalna, postoji realna opasnost da ju Europska komisija zabrani jer je država subvencionira. Ali o tome javnost treba šutjeti a odgovorni i nadležni oglušiti se na novinarski upit nakon najave da će biti objavljen natječaj za tu liniju. Naime, Jadrolinija, Ministarstvo mora i Agencija za obalni linijski promet na ponovljeni novinarski upit o sudbini te linije nisu se očitovali.

Nije ilegalna kada se održava, ustvrdio je načelnik Preka.