Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poslali su priopćenje kao odgovor na upozorenja udruge Pokret otoka o novom nacrtu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Podsjetimo, udruga Pokret otoka upozorila je jučer otvorenim pismom na dijelove prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru. Tim su povodom poslali otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i državnom tajniku Josipu Bilaveru.

U udruzi smatraju da je Zakon potpuno kontradiktoran svemu za što su se zalagali i komunicirali sve ove godine.

Ograničavanje i ograđivanje morskih plaža za javnost?

-Pregledom novog prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ostali smo zatečeni predloženim stavkama koje eksplicitno omogućavaju ograničenje opće upotrebe pomorskog dobra, njegovo ograđivanje i čak potencijalnu naplatu ulaska na morske plaže diljem obale i otoka kojim bi se svim građanima Republike Hrvatske, kao i ostaloj javnosti, onemogućilo neometano javno korištenje pomorskog dobra i morskih plaža, stoji u pismu.

-Poštovani Predsjedniče Vlade, Ministre, Državni tajniče i svi drugi članovi radne skupine koji ste odgovorni za pripremu prijedloga ovog Zakona pitamo Vas - da li ovim prijedlogom Zakona zaista namjeravate ograničiti upotrebu pomorskog dobra odnosno morskih plaža za javnost, omogućiti postavljanje ograda i naplatu ulaska na plaže, pitaju se u otvorenom pismu.

Pokret također napominje da nisu, kao ni javnost, bili uključeni u formiranje novog zakonskog prijedloga iako se stalno zalažu za očuvanje pomorskog dobra i njegove javne upotrebe, posebice po pitanju morskih plaža. U pismu također navode da su kontaktirali državnog tajnika, ali da do kraja srpnja nisu imali uvid u prijedlog Zakona kada im ga je na uvid omogućio Josip Bilaver.

Iz ministarstva mora napominju da je nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama još u izradi, ali tvrde da se ni u kojem slučaju ne može govoriti o tome kako će novi Zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plaže:

-Upravo suprotno, Zakon koji se priprema, u odnosu na postojeći zakon koji uređuje pomorsko dobro, trebao bi jasnije i detaljnije propisati postupke i obveze koje imaju davatelji koncesije, koncesionari, kao i posljedice za koncesionare koji krše obveze iz koncesije. Također će se obvezati sve jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi pomorsko dobro da ga štite i unaprjeđuju, kroz planove uređuju vrste plaža u skladu sa svojim potrebama te pomorskim dobrom upravljaju na transparentan način.

Tražili smo mišljenje od udruge

-Riječ je o Nacrtu prijedloga Zakona koji je u izradi i na kojem radi Radna skupina koju čine stručnjaci iz redova profesora te stručnjaka iz područja pomorstva i pomorskog dobra.
Uz to, stručne službe Ministarstva, odnosno državni tajnik Josip Bilaver su u više navrata bili u kontaktu s predstavnicom Pokreta otoka te je zatraženo i dobiveno njihovo mišljenje, koje će zasigurno biti od koristi prilikom oblikovanja teksta Nacrta prijedloga Zakona, stoji u odgovoru Ministarstva.