Odluka je pala za jednu od tri lokacije potencijalne podzemne garaže na Voštarnici. U Odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje idućeg tjedna će izabrati projektanta za izradu idejnog i glavnog projekta za izdavanje građevinske dozvole te troškovnika za izgradnju podzemne garaže ispod trga kod hotela Iž. Tamo je analiza pokazala kapacitet od dodatnih 30 mjesta.

U izmjene plana javne nabave Grada Zadra to je uvršteno s iznosom od 199 tisuća kuna. Grad Zadar je naručio studiju od tvrtke Tissa iz Poreča za 139.625 kuna (s PDV-om) s analizom lokacija i mogućnosti izgradnje podzemnih garaža na području Voštarnice.

Uz lokaciju ispod trga hotela Iž u vlasništvu Grada Zadra, nalazi se i druga puno veća parcela iza tog nekadašnjeg vojnog objekta. Treća je lokacija nasuprot Kauflanda, prema PU zadarskoj (u borovima), kazao nam je zamjenik pročelnika Matko Segarić.

- Na sve tri lokacije, podzemna parkirališta, iako su skuplja, pogodnija su jer se montažna parkirališta ne bi dobro uklopila u postojeće, gusto urbano tkivo, dodaje Segarić.

Takva se mogućnost, prema riječima zamjenika pročelnika, razmatra za Bili brig, uz Put Biliga i postojeće parkiralište.

U potrazi za dodatnim parkiralištima, u Gradu Zadru još nisu odlučili o modelu gradnje, kao što je to već napomenuo pročelnik Darko Kasap. Hoće li to biti Grad, Obala i lučice ili privatni koncesionar.

U slučaju bivšeg hotela Iž, taj interes su iskazali novi vlasnici.

- Mi ćemo, ako bude moguće u tome sudjelovati jer nam je interes da se ne stvara dodatna gužva na postojećem parkiralištu koje ima kapacitet od preko 40 mjesta, a koje koriste stanari iz susjedstva, kazao nam je Mladen Ninčević.

Ta investicija nije komercijalna, ali je dugoročno dobit za suživot obnove hotela i stanara na Voštarnici. Do toga neće tako brzo doći, trebat će barem dvije godine, mišljenja je građevinski poduzetnik Ninčević, ali oni su spremni za partnerstvo s Gradom Zadrom. Te dvije lokacije oko bivšeg hotela Iž jedina su alternativa sadašnjoj neodrživoj potrebi za parkiranjem na Voštarnici, naselju građenom 60-ih i 70-ih godina.