Predstavnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) sudjelovali su u 14-dnevnoj međunarodnoj arheološkoj misiji istraživanja nalazišta Skerki Bank u Sredozemnom moru.

Međunaroda arheološka misija realirana je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a hrvatski predstavnici bili su dr.sc. Mladen Pešić, ravnatelj MCPA Zadar te Roko Surić, podvodni arheolog, Odjel prezentacije podvodne baštine MCPA Zadar.
Republika Hrvatska (MCPA Zadar) zajedno s još sedam mediteranskih zemalja i država stranka UNESCO-ve 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine (Tunis, Alžir, Egipat, Maroko, Španjolska, Francuska, Italija) sudjeluje u međunarodnoj inicijativi zaštite ovog vrijednog arheološkog lokaliteta.

Početkom 2018. godine Italija je obavijestila UNESCO o podvodnom arheološkom otkriću na lokalitetu Skerki Bank na tromeđi Italije, Tunisa i Sicilije. Riječ je o značajnom arheološkom nalazištu na kojem se nalaze ostaci nekoliko brodoloma iz više povijesnih razdoblja (od početka nove ere do Drugog svjetskog rata). Smješteno je na vrlo posjećenoj pomorskoj ruti koja se koristila još od antike i bila je mjesto poznatih pomorskih bitaka i u Drugom svjetskom ratu. Ovo iznimno dragocjeno nalazište, kako zbog arheološke tako i zbog kulturne i biološke raznolikosti, danas je nažalost ugroženo iz više razloga - od nekontroliranog ribolova, nereguliranog prolaska tankera, podvodnih pljačkaša itd. Kako bi se osigurala zaštita podvodne arheološke baštine u međunarodnim vodama, UNESCO-vom Konvencijom iz 2001. godine predviđen je sustav međunarodne suradnje na otvorenom moru. Tunis, kao država koordinatorica u suradnji s Tajništvom UNESCO-a, organizirala je prvi sastanak međunarodnih konzultacija o zaštiti Skerki Bank u 2019. godini.