U ponedjeljak 12. rujna prigodnim programom oživjet će se već tradicionalno događaj koji se odvio prije 270 godina u Zadru - prisjećanje na dan kada je Gospa spasila Zadar od požara.

Istraživanjem učenika i učiteljica OŠ Zadarski otoci - Zadar došlo se do zaboravljene priče o Gospi od Zdravlja kad je Gospa spasila Zadar od požara u 18. stoljeću. Ove godine deseti put zaredom ostvaruje se Projekt Gospa od Zdravlja (nekoć su je zvali i Gospa od Kaštela) u organizaciji OŠ Zadarski otoci - Zadar, te u suradnji sa Župnim uredom sv. Stošije, OŠ Šime Budinića i OŠ Krune Krstića iz Zadra.

Cilj projekta bio je postaviti kamenu ploču koja je pala u zaborav, a nekad se nalazila na crkvi Gospe od Zdravlja. Na ploči je pisalo: QUOD TEMPLUM ET CIVES SERVASTI A FULMINE VIRGO JADERA LAETATUR GRATA PATROCINIO XII SBRIS MDCCLII (Djevice, sačuvala si hram i građane od groma zahvalni Zadar raduje se zaštiti, 12. rujna 1752.) Taj zapisani tekst kao svjedok postojanja ploče otkrio je prof. Valentin Uranija uz podršku don Pavla Kere i don Radoice Pinčića. Nažalost, prof. Uranija umro je u travnju 2018. u 92 godini života, a don Pavle Kero u prosincu iste godine u 78 godini života. Njihov doprinos ovom projektu ne smije se zaboraviti jer je cijela priča i krenula upravo od njih te bi trebala biti pozitivan primjer drugima da se povijest grada, starog više od 3000 godina, sačuva. Posebno svojim radom istaknuo se don Pavao Kero, glagoljaš našega vremena koji je dao neizmjeran doprinos čuvanju i promicanju glagoljice u Hrvata, a bio je i osnivač i član Udruge glagoljaša Zadar. Zahvaljujući njima, ravnatelju Davoru Bariću, djelatnicima škole i učenicima OŠ Zadarski otoci možemo biti ponosni jer je nova ploča postavljena u crkvi prije pet godina. Tekst je na hrvatskom jeziku i napisan je glagoljicom u kamenu. Pisani spomenik uvijek podsjeća na nešto važno iz povijesti. Da te ploče nema, možda bi se taj važan događaj potpuno zaboravio. Ovako ploča svjedoči i uvijek nas podsjeća na našu prošlost, izaziva divljenje i ponos.

PROGRAM PRISJEĆANJA NA DOGAĐAJ - GOSPA OD ZDRAVLJA

Glavni program odvijat će se od 10 do 10,20 sati na Narodnom trgu. Uz pjevanje marijanskih pjesama, dijelit će se fritule i prigodni materijali. U programu će sudjelovati učenici 1.b, 2.a, 2.b, 2.c, 2.d, 3.c, 3.d, 4.d i 5.b razreda OŠ Zadarski otoci s učiteljicama Jasminkom Bašić, Renatom Andrović, Željkom Diklan, Anamarijom Botica-Miljanović, Anđelinom Grancarić, Marinom Bucić, Emilijom Wertheim, Tatjanom Vukšević, prof. Ivanom Šoše, vjeroučiteljicom Lenkom Radić te školskom knjižničarkom prof. Mišelom Nežić. Pridružit će im se već drugi put za redom učenici 5.d, 6.b, 7.c i 8.d iz OŠ Šime Budinića s učiteljicom Antonijom Bajlo, vjeroučiteljicama Marijanom Dellavijom , Marinom Šimićev i Martom Torić. Također, prvi put sudjeluje i OŠ Krune Krstića s vjeroučiteljicom Sandrom Čulina i „Marijina djeca - Da, Mama!". Dio učenika bit će odjeveno u narodnu nošnju svog zavičaja, a ostali u mornare.

Dječja procesija kreće u 10,45 sati od Narodnog trga do crkve Gospe od Zdravlja. Učenici u procesiji nosit će kopiju čudotvorne Gospine slike koju je 1447.g. naslikao slavni slikar Blaž Jurjev Trogiranin potpisavši se kao Zadranin. Također, nosit će se slika natpisa teksta s ploče i cvijeće u znak zahvalnosti.

U crkvi Gospe od Zdravlja učenici će ponoviti program, a župnik zadarske katedrale don Josip Radoica Pinčić govorit će o povijesti crkve i čudotvorne slike Gospe od Zdravlja te o postavljenoj novoj kamenoj ploči na glagoljici zahvalnih Zadrana unutar crkve.

Na kraju programa u 11,40 župnik župe sv. Stošije don Radoica Pinčić zazvat će Božji blagoslov na sve nazočne.