Gradski vijećnici danas nisu prenijeli osnivačka prava nad Znanstvenom knjižnicom na Sveučilište u Zadru. Prijedlog je donesen na Gradsko vijeće nakon pisma namjere Sveučilišta, koje bi o njoj dalje brinulo u okviru novog projekta u Novom kampusu. Pritom bi zadržalo pravnu osobnost, a knjige bi ostale u vlasništvu Grada Zadra.

Irena Dragić (SDP) istaknula je kako je Gradu u interesu da to ostane gradska ustanova, da je ovo nemoralna ponuda, čak i ako je u najboljoj namjeri.

- Sve ste napravili kako biste devastirali ustanovu, s osobom na čelu koja nije imala kvalifikacije i tek kad je zakon izrijekom rekao da ne može voditi se povukla. Danas imamo situaciju da se želimo što prije riješiti je. Znanstvenu knjižnicu moramo u ovom trenutku dovesti u situaciju da se raspiše natječaj da se izabere ravnatelj i da taj ravnatelj zastupa interese institucije u svemu što je pred njom, zajedno s nama vijećnicima, rekla je Dragić svoj uvjet.

Marjana Botić prozvala je Upravno vijeće jer nije provelo izbor ravnatelja i ispričala se kolegi vijećniku Anti Rubeši što je za članicu UV predložila Rafaelu Božić.

- Pozivam Grad Zadar da postupi po zakonu i raspiše natječaj za ravnatelja do 14. rujna jer je sve drugo protuzakonito upravljanje. Gasimo ustanovu koju je preživjela mnoge režime, istaknula je Botić.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić rekao je da on ima drugačiji stav od kolega iz svog kluba, jer Sveučilište ništa ne uzima i ne otima. Znanstvena ne prestaje postojati i ona ne prestaje biti dostupna građanima. Svi koji su upisani moći će i dalje koristiti i ostaje na istom mjestu

- Namjera članova Upravnog vijeća nije bilo kršenja zakona, nego je iz Ureda gradonačelnika došla zamolba da se obustavi postupak zbog ovih promjena. Nisu napravili nikakvu grešku, sutra je sastanak i oni će raspisati natječaj ovisno o rezultatima glasovanja. Moj glas neće biti presudan, kao sveučilišni profesor u nekakvom sam sukobu interesa u smislu poznavanja problematike. Činjenica je da je poslovna aktivnost ustanove degradirana, da ima sve manje korisnika i to može ojačati samo Sveučilište u Zadru, rekao je Vučetić, ali je na glasanju bio protiv. Glasova je bilo jednako na obje strane te je prijedlog odbijen.

Jedna od rijetkih točki koja je prihvaćena bilo je imenovanje Melite Ivković ravnateljicom Koncertnog ureda, i to glasovima vijećnika SDP-a. Veliko neslaganje izrazio je Damir Biloglav, zbog organizacije koncerta Rade Šerbedžije, za kojega je spomenuo kako je jugoslavenski a ne hrvatski umjetnik koji je izbijanjem rata preselio u Beograd, očekujući da će se slavodobitno vratiti u borbenom vozilu. Enio Meštrović također je bio protiv, ne zbog kandidatkinje, nego zbog činjenice da se jedina javila, što pokazuje da nitko ne vjeruje u ovaj grad, nego misli da je sve unaprijed poznato.

Ključne glasove za izbor dali su vijećnici SDP-a.

- Institucija ne smije čekati, ona je jedini kandidat i mi ćemo glasati za, obrazložio je Daniel Radeta.