Direktor Obale i lučica, Edo Duka, na 13. je sjednici Gradskog vijeća odgovarao na pitanja vijećnika koja su se u velikoj mjeri odnosila problem nedostatka parkirališnih mjesta u Zadru s fokusom na Poluotok.

U ime Kluba nezavisnih vijećnika Enia Meštrovićas, vijećnica Adela Frank upitala je direktora kako osigurati povlašteno mjesto stanarima Poluotoka, a Daniel Radeta (SDP) podcrtao je isto pitanje s naglaskom na poseban manjak mjesta koji se pojavljuje nakon 22 sata kada se parking više ne naplaćuje.

Direktor Duka objasnio je da se, kada je riječ o povlaštenim parkirališnim kartama, povlastica odnosi na cijenu, a da osigurati parking nije moguće osim rezerviranim parkirališnim mjestima.

- Tu je nulta zona napravila dobru stvar što se tiče stanara, a sama činjenica da imamo naplatu do 22 sata, a ako to svatko zna onda je jasno da to više nije isto parkiralište. Što se tiče broja parkirališnih mjesta, to je problem koji ćemo mi imati, to nije ekskluzivno vezano za Zadar, to je problem svih gradova na moru, a i šire. Vi znate da kvadrat urbanog prostora preskup. Nama je jedan od najvećih priljeva vozila iz pravca Vira pa razmišljamo da bismo izgradili parkirališta na rubnim dijelovima gradova kraj pravaca iz kojih dolazi taj najveći priljev. Primjerice, u jednom kišnom danu u Zadar dođe 14 tisuća automobila.

Vijećnica Frank također je izložila prijedlog da Obale i lučice u suradnji s Gradom i Komunalnim odjelom naprave humanitarni projekt kojim bi sva zarada od jednog parkirališta išla u humanitarne svrhe.

- Vjerujem da se tada ne bi nitko bunio ni da se naplaćuje parking ispred Bolnice, rekla je vjećnica koja je također upitala direktora kako osigurati povlašteno mjesto stanarima Poluotoka.

Što se tiče humanitarnih projekata, to mi ne možemo raditi sami, ali želim reći da nema humanitarne akcije i djeteta kojem je trebala pomoć, a da Obale i lučice nisu sudjelovale, kratko je komentirao Duka.