Strabag, koji izvodi radove na obnovi zgrade stare Tehničke škole u Zadru, tražio je i dobio od Sveučilišta povećanje proračuna za više od milijun kuna. Kao razlog navedene su nepredviđene okolnosti koje od njih zahtijevaju izvođenje dodatnih radova za čije su izvođenje dobili još milijun kuna bez PDV-a.

Time se ukupna vrijednost projekta popela na 31 milijun kuna, a ranijim izmjenama ugovora i prilagodbom cijena radovi su već poskupjeli s inicijalnih 28 milijuna kuna koliko je glasila Strabagova ponuda na javnom natječaju procijenjene vrijednosti od 25 milijuna kuna za koji je ugovor potpisan točno prije godinu dana, 16. rujna 2021. Rok završetka je 4. listopada, no prema stanju na gradilištu čini se da će ti rokovi biti probijeni. Već u lipnju je manje probijanje roka spominjala Irena Kozulić, voditeljica Ureda za znanost, projekte i transfer tehnologija Sveučilišta u Zadru.

Na upit o tome kakve su nepredviđene okolnosti i radovi u pitanju, iz Ureda rektorice dobili smo odgovor kojeg prenosimo u cijelosti.

- Najveći dio dodatnih troškova odnosi se na dodatne radove izvedbe veznih ležajnih elemenata od inox materijala radi sigurnosti i kvalitete spoja nove armiranobetonske konstrukcije sa zidovima zbog postojećih horizontalnih serklaža za koje je nakon rušenja utvrđeno da isti nisu kontinuirani već na dijelovima prekinuti te isto nije predviđeno osnovnim troškovnikom. Također, u odnosu na planirane nešto su drugačiji i radovi temeljem zahtjeva Konzervatorskog odjela u Zadru Ministarstva kulture i medija kojima je prvotno planirani materijal (višeslojni profilirani cinkotit lim) za krovne ukrase promijenjen u acrystal. Osim te dvije financijski najveće stavke riječ je i o nekoliko manjih izmjena kao npr. promjena načina izvedbe potkonstrukcije za ugradnju gipskartonskog stropa kojom će se kvalitetnije i sigurnije izvedbe protupožarni gipskartonski strop, kao i o dodatnim radovima žbukanja nosivih elemenata, odnosno greda i stupova koji su ojačani karbonskim platnima, protupožarnom žbukom za koje je utvrđeno da ne zadovoljavaju nosivost pri požarnom opterećenju, stoji u objašnjenju Ureda.

- Svaki projekt izgradnje, posebice kad je riječ o rekonstrukciji, pretpostavlja nepredviđene troškove jer u fazi projektiranja nije moguće točno utvrditi kolika i kakva je zapravo sanacija potrebna. Riječ je o objektu koji je sagrađen 1909. godine. Od tada nikada nije napravljena temeljita obnova, što je uzrokovalo potrebu za velikom i sveobuhvatnom sanacijom koja podrazumijeva kompleksne i nestandardne zahvate na građevini. Sveučilište u Zadru pristupilo je ovoj sanaciji odgovorno čim su se za to stvorili preduvjeti i okolnosti. Financijski proboj je očekivan, kao što je to slučaj i na svakom drugom projektu kad je riječ o konstruktivnoj obnovi postojeće građevine, i to one koja je izgrađena prije stotinjak godina i nikada u tom razdoblju, osim osnovnog održavanja, nije napravljena ozbiljna sanacija, navode u uvodu svog odgovora iz Ureda rektorice.

Projekt za rekonstrukciju Tehničke škole izradio je zadarski ured Sirius.