Iz Zadarske županije objavili su popis dobitnika sredstava za izgradnju sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

Na njihov javni poziv za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća pristiglo je ukupno 29 prijava, a Povjerenstvo je utvrdilo da njih 24 ispunjava sve uvjete. Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva u iznosu do 40% prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 35.000 kuna (s PDV-om) po kućanstvu. Iz županijskog proračuna ukupno za ove potpore ide 636.340 kuna.

Inače, zgrade su odgovorne za preko 40 posto potrošnje energije i 36 posto emisija stakleničkih plinova. Uz pozitivan utjecaj na okoliš, izgradnja sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju će smanjiti rizik energetskog siromaštva za građane.

Sufinanciranje izgradnje sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, od strane Zadarske županije omogućit će građanima Zadarske županije kraći rok povrata investicije. Uz županijsku potporu od 40 posto (do 35.000 kuna) izgradnja sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima isplatit će nakon četiri godine, a onda je praktički sve besplatno.

- Hvalimo se da smo zemlja sunca, a hvatamo 10 puta manje njegove energije nego EU prosjek. U Europskoj uniji se proizvodi pet posto energije od Sunca, a u Hrvatskoj samo 0,5 posto. Solarna električna energija ima najveće potencijale od svih obnovljivih izvora, a Sunčeve energije na Zemlji ima u izobilju. Ekološki je čista, kod proizvodnje i uporabe, a razvijena su i rješenja recikliranja panela. Nakon početne investicije troškovi održavanja solarne elektrane izuzetno su niski. Osim toga, fotonaponski uređaji rade minimalno 20 godina.

Građani u bankama prema službenim podacima imaju milijarde kuna a isplativije imati „novac na krovu nego u banci". Potrebno je osvijestiti građane da će ulaganjem u fotonaponske elektrane na obiteljskim kućama dugoročno uštedjeti i plaćati manji iznos režija, ističu iz Zadarske županije.

Popis korisnika kojima su odobrena sredstva za sufinanciranje može se pronaći na ovoj poveznici.