Iz istražnog zatvora u Zadru nedavno je na slobodu pušten 42-godišnji zadarski taksist kojeg je 17-godišnja Britanka optužila za pokušaj silovanja.

Maloljetnicu i njezine vršnjake, mladića i djevojku iz Velike Britanije, 42-godišnjak je 30. kolovoza oko 2 sata u noći dovezao iz centra grada do Obale kneza Trpimira u Zadru. Nakon što su svi izašli iz taksija, 42-godišnjak je 17-godišnjakinju pozvao da se vrati kako bi joj vratio dio isplaćenog novca. Optužnicom, podignutom niti mjesec dana od spornog događaja, tereti ga se da ju je snažno privukao sebi i počeo skidati i dirati po tijelu, dok se ona pokušavala oduprijeti tako da ga je odgurivala govoreći mu više puta „ne". Županijsko državno odvjetništvo u Zadru tereti 42-godišnjaka da ju je, unatoč tome, obuhvatio rukama oko nogu i odnio do prtljažnika pokušavajući je ubaciti unutra, međutim kako je maloljetnica vrištala, u njegovoj nakani spriječio ju je njezin prijatelj, koji se vratio do auta i razdvojio ih. Taksist je ubrzo završio u istražnom zatvoru iz kojeg su ga posljednjeg dana rujna izbavili njegovi odvjetnici, Ivan Bitanga i Dan Marinović, unatoč prijedlogu za produljenje istražnog zatvora kojeg je uz podignutu optužnicu priložio zamjenik županijskog državnog odvjetništva Denis Sokol.

Obrana je navela kako tu nema ni „p" od pokušaja silovanja, već bi se eventualno moglo raditi o puno blažem kaznenom djelu bludnih radnji u pokušaju. Međutim, obrana tvrdi kako ni to djelo nije ostvareno, a u prilog tome navode kako svjedok nema nikakvih neposrednih saznanja o događaju, te da je 17-godišnjakinja sama izjavila kako ne bi podnijela nikakvu prijavu da nije bilo pritiska njezinih roditelja. Također, prilikom radnje prepoznavanja 42-godišnjaka nije izdvojila kao aktera. Njegova obrana navela je i kako se kazneno djelo silovanja nije moglo prostorno izvesti u skučenom portapaku manjeg vozila, u kojem ne može stati niti jedna osoba, kao i to da nije objektivno da bi se pokušalo izvesti pred svjedocima, udaljenima svega nekoliko metara. U sklopu istrage provedeno je i psihijatrijsko vještačenje 42-godišnjaka kod kojeg nije utvrđena seksualna aberacija (zastranjenje) patološke razine, pa je obrana to uzela kao argument za otklanjanje opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

- Optužnica protiv mene nije osnovana jer ja ovo djelo nisam počinio. Imam izvanbračnu suprugu s kojom živim više od dvije godine, trenutno sam zaposlen kao vozač taksija i to uglavnom radim sezonu, a sezona još uvijek traje, pa iz svega navedenog molim da mi se ukine istražni zatvor, naveo je zadarski taksist čiju je molbu prihvatilo optužno vijeće Županijskog suda u Zadru, pod predsjedanjem sutkinje Sandre Radanović, te ga isti dan, 30. rujna, pustilo na slobodu, uz obvezu redovitog javljanja policiji.