Na prometnicama Policijske uprave zadarske tijekom proteklog vikenda provedene su pojačane aktivnosti u prometu u cilju sprječavanja najtežih prometnih prekršaja.

Kontrolirano je 273 vozača i vozila kojom prilikom je poduzeto ukupno 157 mjera. Prilikom kontrole prometa alkotestirano je 146 vozača, od kojih je njih 7 bilo pod utjecajem alkohola. Najveća utvrđena koncentracija alkohola je 1,87 g/kg.

Od ukupno evidentiranih 157 prekršaja iz PU zadarske još izdvajaju: 16 za prekoračenje brzine, 3 za upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, 2 za nepropisno pretjecanje, 8 za pojas, 10 za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, 5 za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo. 3 za vozila bez osiguranja, 1 za nekorištenje zaštitne kacige te 1 za vožnju u zabranjenom smjeru.
Iz prometa je isključeno 10 vozača i 8 vozila.

Zabilježeno je 14 prometnih nesreća od kojih 4 nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima su dvije osobe zadobilo teške, a dvije osobe lake tjelesne ozljede.

Vožnja pod utjecajem alkohola

U nedjelju, 9. listopada u Zadru, oko 06,20 sati na Gaženičkoj cesti, 25-godišnjak je upravljajući automobilom gospićkih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,87 promila izazvao prometnu nesreću kada je nailazeći na kružni tok izgubio nadzor nad vozilom te najprije udario u rubnik kolnika, a potom i u žičanu ogradu uslijed čega je nastupila materijalna šteta, dok ozlijeđenih osoba nije bilo.

Vozač je zadržan u prostorijama policije do otrežnjenja nakon čega je sankcioniran zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

- Apeliramo na vozače te pozivamo sve sudionike u prometu na pridržavanje prometnih propisa i savjetujemo da brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, poštujući dopuštena ograničenja brzine kretanja vozila, poručuju iz zadarske policije.