Odjelu za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Zadar dodijeljena je prva nagrada na godišnjem kongresu Europske federacije za kolorektalni karcinom u Beču gdje su predstavljeni rezultati 10-godišnjeg iskustva zadarskih kirurga u laparoskopskom liječenju raka debelog crijeva.

Godišnje se u Općoj bolnici Zadar operira oko 100 bolesnika s karcinomom debelog crijeva. Prve laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva u Zadru napravljene su početkom 2013. godine te se broj i složenost laparoskopskih operacija postupno povećavao. U prvih 8 mjeseci ove godine, operirano je 75 bolesnika od čega dvije trećine laparoskopskim načinom, a samo jedna trećina klasičnim kirurškim pristupom.

Kako je dobro poznato, laparoskopske operacije nude bolesniku značajno manju bolnost, brže ustajanje iz kreveta, manju šansu za infekciju kirurških rana, raniji povratak crijevne funkcije i nekoliko dana kraći boravak u bolnici. Od 2018. godine na Odjel je uveden poseban režim pripreme bolesnika za operaciju kojim se postiže ubrzani oporavak nakon operacije (tzv. ERAS protokol). Bolesnici nakon laparoskopske operacije već sljedeće jutro hodaju samostalno ili uz pomoć fizioterapeuta, te se ranije odstranjuju ili se uopće ne stavljaju različite „cjevčice" kao što su sonde, drenovi, urinski kateteri i započinje se s ranim davanjem čaja i lagane hrane kako bi se ubrzao oporavak i smanjile šanse za komplikacije.

Prof. Richard Bill Heald, otac suvremene kirurgije karcinoma rektuma u društvu dr. Nediljka Jovića i dr. Jakova Mihanovića

Komisija za ocjenjivanje prezentiranih radova zanimala se za organizaciju rada Odjela, financijske limite i kirurške komplikacije. Na Odjelu za abdominalnu kirurgiju trenutno radi tim od sedam specijalista od kojih svi izvode široku lepezu laparoskopskih zahvata, ne samo kolorektalnog karcinoma, u čemu leži velika snaga Odjela.

Kako je istaknuto prilikom dodjele nagrada, Komisija je bila zadivljena entuzijazmom tima za uvođenje i obavljanje novih minimalno invazivnih zahvata koji donose veliku prednost operiranim bolesnicima. Osim toga pozitivno su se osvrnuli na postojanje multidisciplinarnog tima za probavne tumore na kojem od osnutka 2019. jednom tjedno gastroenterolozi, onkolozi, kirurzi, radiolozi i patolozi zajednički donose odluke o optimalnom načinu liječenja bolesnika sa zloćudnim tumorima na individualnoj osnovi, izvijestili su iz zadarske bolnice koju su na kongresu u Beču predstavljali cijenjeni zadarski liječnici, voditelj Poliklinike službe za kirurgiju dr. Jakov Mihanović i i voditelj Objedinjenog hitnog bolničkog prijema dr. Nediljko Jović.