Iz Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, kojeg vodi v.d. pročelnik Mate Pinčić, objavili su izvješće o netom provedenom savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o nacrtu odluke o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova na području Grada Zadra za 2023. godinu.

U mjesec dana dana pristigla je tek jedna primjedba, što i ne čudi kada se uzme u obzir činjenica da iz Grada Zadra ne motiviraju građane na sudjelovanje u izradi tih dokumenata pa tako niti preko medija ne šalju obavijesti o otvorenim savjetovanjima sa zainteresiranom javnošću. Građanin, koji se ipak odlučio uključiti u proces kreiranja odluka na lokalnoj razini, poželio je novi model po uzoru "sve ili ništa". Naime, predložio je da se zona zabrane radova proširi na područje čitavog grada ili "podredno ako to nije izvedivo da zabrane izvođenja gradevinskih radova nema, kako bi svi iznajmljivači na području Grada Zadra bili u istom položaju".

Jasno, Odjel nije prihvatio njegovu primjedbu.

- Odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova koja bi se odnosila na cijelo područje Grada Zadra bila bi u suprotnosti s odredbom članka 132. Zakona o gradnji. Intencija zakonodavca je da se zabrane zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije gradevine na uskom području Grada Zadra, za neko kratko razdoblje (a ne za cijelu turističku sezonu). Upravo vođeni brojem i koncentracijom registriranih smještajnih kapaciteta (soba, apartmana i studio apartmana) u obiteljskom smještaju po pojedinom mjesnom odboru u odnosu na ukupan broj smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju na području Grada Zadra, kao i udjelom broja smještajnih kapaciteta u obiteljskom smještaju u odnosu na ukupan broj stambenih jedinica po pojedinom mjesnom odboru, bili su nam putokaz za odredivanje područja privremene zabrane izvođenja građevinskih radova u naseljima na kopnenom dijelu Grada Zadra, a bitno je naglasiti i to da se na tom području nalazi i najveća koncentracija ugostiteljskih objekata te objekata javne turističke infrastrukture (plaže, šetnice, trgovi, parkovi i sl.) važnih za sveukupnu turističku ponudu. Stoga ne propisati zabranu izvođenja građevinskih radova imalo bi štetne učinke na ttrrističku sezonu u najkoncentriranijim turističkim područjima Grada Zadra, istaknuli su iz Upravnog odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka

Na njihov nacrt odluke, koja ne donosi velike novine, nije pristigla niti jedna primjedba od strane građevinskih firmi i privatnih investitora, za koje ni ove godine u Zadru neće biti popuštanja. Njihove kolege iz Istre su pak preko Vrhovnog upravnog suda uspjeli srušiti sličnu odluku, navodeći kako jedinice lokalne samouprave donose odluke koje idu na veliku štetu graditelja i investitora.