Projekt „KVARTipo" prešao je polovicu puta! Do sada je završeno 50 posto od ukupno 97 izglasanih prijedloga građana, a utrošeno nešto manje od 2,5 milijuna kuna, što je blizu 60 posto budžeta od 4 milijuna kuna.

Konkretni su to podaci o provedbi prvog zadarskog projekta participativnog budžetiranja kojim su građani neposredno odlučivali o prioritetnim komunalnim zahvatima u njihovim kvartovima.

- Pilot projekt je potvrdio naša očekivanja jer su građani pozitivno reagirali, a to je najvažnije. Razvijamo ovaj koncept participativnog budžetiranja i dalje i vjerujem kako će iduće izdanje projekta KVARTipo pobuditi još veći interes. S vremenom ćemo sigurno povećavati ukupni iznos za njega, istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić na svom posljednjem Kolegiju.

Budžet drugog izdanja, naravno, ovisi i o pregovorima s drugim političkim klubovima. Tijekom pilot projekta uočeni su i neki nedostaci pa je pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković kao koordinator projekta dodao je kako se razmišlja o tome kako poboljšati KVARTipo. Naime, kriterij za raspodjelu budžeta bio je broj domaćinstava pa su veći mjesni odbori dobili više novca, a otoci najmanje iako su upravo njima najpotrebniji.

- Pametniji smo za ovo iskustvo i svakako već raspravljamo što ćemo mijenjati kako bi provedbu učinili lakšom i jednostavnijom te išli u korist manjih mjesnih odbora, istaknuo je Ćurković.

Najveći broj izglasanih projekata je u resoru Komunalnog odjela, pa je pročelnik Robertino Dujela detaljno izvijestio javnost o izvršenih akcijama.

- Do konca listopada u deset mjesnih odbora postavljena je različita nova urbana oprema, u njih sedam uvedena tražena regulacija prometa. Na području više mjesnih odbora zamijenjena je i dopunjena javna rasvjeta, uređena su sportska i dječja igrališta i javne zelene površine, projektiraju se nova dječja igrališta, opremljene su prostorije mjesnih odbora... U tijeku je izrada glavnih projekata s geodetskom podlogom za 6 dječjih igrališta na lokacijama: Voštarnica, Puntamika, Jazine I, Jazine II i dvije na Bilom brigu, istaknuo je pročelnik Dujela koji je iskoristio priliku kako bi pohvalio djelatnike Nasada koji su prokrčili poljske puteve na području Petrčana i Kožina.

Dujela je dodao kako akcije u pravilu premaše obim dogovorenih radova. Tako će nakon sanacije tzv. hupsera u Veslačkoj ulici uz vrtić Ciciban, kada su već s operativom i strojevima tamo prisutni, dodatno urediti dio javne površine i postaviti prometnu signalizaciju za kraće zaustavljanje vozila, kako bi roditelji imali gdje parkirati kada dolaze u "Ciciban".

Svi projekti, izglasani kroz KVARTipo, bit će ostvareni do kraja prvog kvartala 2023. godine.