Županijski vijećnik MOST-a Ivan Matić iznio je na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine saznanja o starom sporazumu o podjeli imovine između Zadarske županije i Republike Hrvatske, koji obuhvaća i Dom županije čije je najavljeno darovanje Zadarskoj nadbiskupiji izazvalo brojne kritike javnosti.

- Tim sporazumom Županija je dala prostor na zadarskim bedemima na kojem je sada MAS, a Država im je bila obvezna zauzvrat dati Dom županije. Sporazum navodno postoji, u DUDI-ju i Ministarstvu kulture, još je neriješen i nitko ga nije poništio. Ako postoji, zašto ga ne aktiviramo i ostanemo vlasnici Doma županije i uprihodimo milijune koliko vrijedi? Županija diže milijune eura kredita da bi se preselila iz uvjetnog u neuvjetni prostor. Zgrada Ureda državne uprave jučer u 16 sati je još uvijek bila u vlasništvu RH, kao i drugi objekti. Mi se selimo iz državne imovine i trošimo milijune da bi uselili u državnu imovinu. Ako smo je dobili 2019. godine, zašto još nismo uknjiženi? Glupo je dizati kredit za tuđu zgradu. Odluka o darivanju trebala bi prethoditi odluci o preseljenju ili o zaduženju u svrhu adaptacije i renoviranja druge zgrade, istaknuo je Matić.

Provjerili smo u zemljišnim knjigama i utvrdili kako je na tih 5228 m2, koje su u naravi kuća i dvorište, još uvijek uknjižen MORH.

- Državna uprava još uvijek je na državi, u tijeku je preseljenje na Županiju. Mi smo preuzeli poslove državne uprave i pripada nam ta zgrada. Nije istina da se selimo iz uvjetnih u neuvjetne, želimo napraviti sve da objedinimo službe i da smanjimo troškove i budemo dostupni građani, što će rezultirati smanjenjem svih troškova, odgovorio je župan Božidar Longin na pitanje vijećnika.

O starom sporazumu o Domu županije, kojeg je spominjao Matić, župan nije imao saznanja.

- Ne znam za taj sporazum, provjerit ću, istaknuo je Longin.