U Salima će idućeg vikenda biti prigodna proslava povodom povratka Velog oltara u župnu crkvu Uznesenja sv. Marije. Drveni oltara sa svetohraništem i pozlaćen, potječe iz 17. stoljeća i rad je venecijanskih majstora. Prva temeljita obnovu tijekom proteklih godina dana napravljena je u radionici za drvo Hrvatskog restauratorskog zavoda u Murteru. Oni su uspjeli doći do originalnog sloja pozlate s kojom su vratili stari sjaj Velom oltaru.

 Poticaj za njegovu obnovu dao je sakristan župane crkve u Salima Mišel Basioli. Obnova je koštala 180 tisuća kuna koje su podijelili Ministarstvo kulture i sami Saljani, doznajemo od najpoznatijeg Saljanina, Ante Mihića.
Voditelj općinske knjižnice u Salima pripremio je i program povodom tog velikog kulturnog događaja u koje će sudjelovati kreativci Dugog otoka.

Uz to će se nadbiskup Želimir Puljić i blagosloviti obnovljeni Veli oltar.
Kad će to točno biti znat će se početkom tjedna. Sve treba uskladiti s domaćima koji su u Salima zagriženi navijači, a idućeg vikenda je završnica SP-a.

U Salima je crkvena tradicija i povijest jako važna. Saljani se ponose i sa župnom crkva Uznesenja Svete Marije u kojoj je vraćen oltar. Sama crkva spominje se već 1350., a današnja je sagrađena 1465. godine u gotičkom stilu. Graditelj je bio Juraj Lukičev, a crkva je više puta je dograđivana i obnavljana.

 Dugootočani za tu crkvu imaju i povijesni trag u glagoljskom natpisu na nadvratniku njezinih sjevernih vrata. Za buduća pokoljenja sve su zapisali ugledni Saljani u zborniku u kojem se kulturno - crkvenom povijesti bavio i akademik Božidar Finka.