Na primjedbu SDP-ovog županijskog vijećnika Zatka Marasovića na sporost u dobivanju papira za građenje, a on je osobno čekao dvije godine na lokacijsku, pročelnik Odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Olivio Meštrović iznio je hvalospjevne podatke.

- Ističem kako je efikasnost rješavanja poslova provedbe dokumenata prostornog uređenja i gradnje u našem Odjelu pri samom vrhu efikasnosti na razini Republike Hrvatske (godinama smo, po efikasnosti, na relaciji od 2. do 4. mjesta u Državi), a u Dalmaciji smo u kontinuitetu na 1. mjestu, tvrdi pročelnik Meštrović.

On je iznio i podatak kako je najveća navala na prostor Zadarske županije.

- Po pitanju podnesenih zahtjeva, od Zadra do Dubrovnika, najveći je pritisak upravo kod nas ustvrdio je Meštrović i dodao kako je rješavanje dozvola u gradnji, kao i drugih dokumenata, u rukama 37 službenika.

- Lani je podneseno 13.276, a riješeno 14.769 zahtjeva. Samo u prvom polugodištu ove 2022. godine zaprimljeno je 7.442, dok je riješeno 8.015 upravnih i neupravnih akata ili oko 13 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, naveo je Meštrović te najavio kako bi ove godine trebali završiti sve poslove oko legalizacije za koju još treba riješiti 16 tisuća zahtjeva.

Prema podacima resornog pročelnika, od 2008. godine kada se počelo s legalizacijom do kraja lipnja 2022. godine, ukupno je zaprimljeno 200.293, a riješeno 192.684 zahtjeva.

- Među njima je 14.408 predmeta koji su, kao neriješeni, preuzeti od Ureda državne uprave još 2008. godine, napisao je pročelnik Meštrović u opširnom odgovoru.

Meštrović se potrudio objasniti Marasoviću kako se radi o nerazumijevanju na relaciji investitor - službe, kako je moguća subjektivna pogreška službenice, kako je trebalo to komunicirati e-mailom i kako ne kraju krajeva ne stoji opaska vijećnika da jedan papir treba čekati godinu dana. Radi se o potvrdi vrijednosti šumskog zemljišta u katastarskoj općini Galovac za što je Marasović u travnju podnio zahtjev, u srpnju uplatio kad su tražili pristojbu, a ne zna se je li dobio taj papir s obzirom na to da je vijećničko pitanje postavljeno krajem prošle godine.