Način kako je dopis Ministarstva pravosuđa i uprave dospio do medija govori o tome kako je to političko tumačenje, odnosno odgovor na pitanje Gradonačelnika Zadra.

Iz Ureda Gradonačelnika taj je dopis proslijeđen vijećnicima, a prije nego što su ga neki od njih dobili, dok su ga neki iz redova vladajućih proslijedili medijima. U njemu piše da Gradonačelnik može predložiti novi proračun Grada Zadra. Ne piše što će biti s već izglasanim proračunom i odlukom Gradonačelnika da se obustavi njegovo izvršenje.

Vijećnika Damira Burčula, za razliku od predsjednika klubova, pročelnik Ante Ćurković nije zvao, ali ga ljuti da su mediji objavili informaciju prije nego što je on to vidio na svom e-mailu. Poziv pročelnika Ćurkovića uz e-mail primio je predsjednik kluba AM Ante Rubeša. Uz to što nije stigao zbog županijske skupštine proučiti mišljenje Ministarstva pravosuđa, Rubeša ostaje pri stavu da za dogovor i dalje želi svjedočenje medija na zajedničkom sastanku.

Predsjednik kluba nezavisnih vijećnika Enio Meštrović već je i prije tog mišljenja Ministarstva uprave dogovorio danas u podne pojedinačni sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem.

- To je zato što mi imamo 8, a Akcija mladih 40 amandmana. Svi su oni za građane. Mi ne odustajemo od njih i našeg prava da kreiramo proračun. Samo treba promijeniti izvore financiranja, kazao je Meštrović.

Ni on nije želio ulaziti u tumačenje preporuke Ministarstva uprave i pravosuđa. Važno da je taj akt pokriven pečatom, kazat će Meštović koji će u ovoj novoj priči imati presudnu ulogu.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić također je komentirao lošu proceduru prema kojoj je očitovanje Ministarstva koje su u Uredu gradonačelnika dobili iza 13 sati, a on kao predsjednik Gradskog vijeća tek u 17 sati. I to nakon objave u medijima, ističe Vučetić koji je i komentirao to mišljenje. Ono je, prema riječima Vučetića, potvrda teze da je blokada i deblokada proračuna u rukama Dukića.

- Isto tako je Ministarstvo uprave na sebe preuzelo političku ulogu Višeg upravnog suda koje se njihovim tumačenjem zaustavlja u postupku kojeg zakon propisuje, dodao je Vučetić.
Predsjednik Gradskog vijeća drži kako je tumačenje resornog ministarstva koja nema zakonsko uporište opasno za moguću novu praksu u Hrvatskoj da se dva puta donosi proračun za jednu godinu.

- Ovo je spašavanje vojnika Dukića, a pitanje je hoće li se spasiti vojarna Zadar, parafrazirao je Vučetić naziv poznatog filma. Pokazat će to dogovor gradonačelnika s klubovima vijećnika u kojima, prema njegovoj ocjeni, SDP-ov klub ne bi trebao sudjelovati.

Odgovor na pitanje gradonačelnika Dukića, potpisuje državni tajnik Sanjin Rukavina (bivši HDZ-ov gradonačelnika Senja) i proslijeđen je Ministarstvu financija koje je 7. veljače poslalo odluku kojom su potvrdili i odluku Gradonačelnika o obustavi zadarskog proračuna za 2023.