Nakon tri i pol godine suđenja, Županijski je sud u Zagrebu donio u petak donio nepravomoćnu presudu u tzv. aferi Ribar, javlja Jutarnji list.

Zadarski poduzetnik Reno Sinovčić (62), Novica Erlić, 62-godišnji otac aktualnoga ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, te bivši direktor NK Zadar Dalibor Zebić nepravomoćno su proglašeni krivima za izvlačenje oko 42 milijuna kuna iz NK Zadar.

Uz to, Sinovčić i Zebić proglašeni su krivima i za manipulaciju u predstečajnoj nagodbi tvrtke Vox.

Sinovčiću je izrečena nepravomoćna kazna zatvora od dvije godine i osam mjeseci, Erlić je nepravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro, a Zebić je osuđen na 10 mjeseci zatvora zamijenjeno radom za opće dobro.

Bivši pročelnik zadarske Porezne uprave Vjekoslav Jurlina, Jurlinina nasljednica Stoja Mučaji te poreznici Željan Pejković, Marko Lozančić i Irena Anić oslobođeni su krivnje za pogodovanje Sinovčiću pri odgodi i oprostu poreznog duga za njegove tvrtke Vox i Zadar security.

Podsjetimo, USKOK je Sinovčića, Erlića i još šestero osoba teretio za niz navodnih zloporaba počinjenih od 2008. do 2014. godine vezanih uz tvrtku Vox i Nogometni Klub Zadar.

Novicu Erlića teretilo se da je kao direktor NK Zadra od 2008. do 2014. Sinovčiću pomogao iz kluba izvući oko 42 milijuna kuna. Erlić je priznao da je Sinovčić taj novac ranije posudio igračima kluba, no to nije bilo istina.

USKOK je tvrdio da je klub temeljem tih krivotvorenih pozajmica Sinovčiću vraćao dug. Dio mu je vraćen u novcu, a dio je pretvoren u udjele u klubu. Bila je to prva USKOK-ova istraga neke predstečajne nagodbe.