Nakon privatizacije, koja je u Zadru odnijela najveći dio uspješnih firmi na čelu sa SAS-om, u tijeku je preuzimanje Turisthotela od strane Tankerske plovidbe. Do sada su to bile dvije perjanice zadarskog gospodarstva, a u skoroj budućnosti, rezultat je neizvjestan.

I dok se Frani Skloblaru u javnosti spočitava da je njemu to neprijateljsko preuzimanje, pojam koji postoji na tržištu dioničarstva, s druge strane se on, drugi najveći dioničar želi prikazati kao najveći neprijatelj Turisthotela. Isti taj Skoblar više od 20 godina bio je zaštitni znak,  izložen javnosti uime ekipe velikih dioničara iz poslovodstva koja je zajednički razvijala i uzdizala Turisthotel u visoko profitabilnu firmu. Onda su došli sinovi. I tu je sve i počelo, kažu bivši zaposlenici i još uvijek dioničari Turisthotela.

Frane Skoblar ostao je na jednoj strani, a ostali iz TOP 10 su već prodali svoje dionice Tankerskoj plovidbi koja je, kako se to kolokvijalno kaže, „puna ko brod". Prijave policiji i DORH-u koji su se upleli u proces preuzimanja, kao i one tzv. malih dioničara HANFA-i, nisu utjecali na nadzornu ulogu regulatorne agencije HANFA. Ona je odobrila preuzimanje Turisthotela, odnosno otkup dionica po cijeni od 610 eura za jednu plus naknadu.

Tankerska plovidba je 13. 3. 2023. objavila na Zagrebačkoj burzi ponudu za preuzimanje dionica preko zagrebačkog odvjetničkog društva.

Po zakonu oni su morali iznijeti svoje namjere u toj obaveznoj ponudi, odnosno strateški plan. U njoj se navodi kako žele otkupiti dionice kako bi ih, kao u slučaju nedavnog otkupa dionica Tankerska Next Generation (TNG), povukli sa Zagrebačke burze.

Druga namjera je da nakon preuzimanja dioničkog društva podržavaju prijedlog Uprave za isplatu dividende pod uvjetom da se ne ugrožava likvidnost Turishotela. Budući vlasnici najavljuju reviziju investicijskog plana kojeg im je predstavio sadašnji Nadzorni odbor i Uprava Turisthotela za 5 godina. Taj plan iznosi 113 milijuna eura dok je neto stanje na računu Turisthotela 40 milijuna eura, navodi se kao razlog revizije. No Turisthotel, kao što je već objavljeno, ima daleko više novca na računu. Nakon što vide koje će investicije ali i akvizicije provesti iz likvidnog novca, ako bude viška isplatit će dividendu, najavili su budući većinski vlasnici. Za reviziju investicijskog i plana poslovanja trebat će im do 18 mjeseci, odnosno i godinu i po dana.

U strateškom planu Tankerske navodi se kako će oni podržati one investicije koje će vratiti uloženi novac i povećanje vrijednosti Turisthotela. U tu svrhu su najavili akviziciju (kupnju) novih firmi sa sličnim turističkim kapacitetima na zadarskom ali i području Dalmacije.

Iz Tankerske plovidbe ističe kako im je namjera i Upravu Turisthotela osnažiti stručnjacima odgovarajućeg profila s područja turizma i financija, jer oni će donositi odluke o investicijama i akvizicijama. Ponudili su i uvođenje korporativnog poslovanja za Turisthotel koji taj model odavno primjenjuje. Te će zadržati sjedište u Zadru, najavili su dioničarima od kojih očekuju da pristanu na njihovu ponudu za otkup dionica koja je na snazi 28 dana.