Dok se s jedne strane odvijaju pregovori predstavnika Ureda gradonačelnika s nositeljem liste od 7 vijećnika, Eniom Meštrovićem, potražili smo odgovor na pitanje gdje je završila odluka Ministarstva financija koja je potvrdila obustavu proračuna od strane gradonačelnika Branka Dukića.

Ministarstvo financija je u roku od 30 dana očekivano potvrdilo odluku o obustavi te je ona 9. veljače i objavljena u javnosti. A da je 28. veljače u Glasniku Grada Zadra objavljeno kao je Ministarstvo financija 7. ožujka uputilo zahtjev Visokom upravnom sudu, nije znao ni predsjednik Gradskog vijeća, Marko Vučetić.

On je tek početkom ovog tjedna dobio obavijest Visokog upravnog suda koje za očitovanje daje uobičajeni rok od 30 dana.

- Sa suda traže dokaz je li Gradsko vijeće osporilo Dukićevu odluku ili je ona zamijenjena drugim aktom. To znači da do 13. travnja mi moramo donijeti odluku na temelju pregovora o proračunu koji je izglasan 22. 12. 2022.

Visoki upravni sud neće odlučivati o sudbini proračuna idućih mjesec dana, kazao je Vučetić kojem iz cijele ove priče ili kako pravi stručnjaci kažu, presedana, nije jasna odluka Ministarstva uprave.

U tom očitovanju od 23. veljače navodi se kako „nema zapreke da gradonačelnik predloži Gradskom vijeću donošenje novog proračuna, a Gradsko vijeće donese novi proračun, a sve to prije okončanja postupka ocjene zakonitosti obustavljenog proračuna, u kojem slučaju će i prestati postojati pretpostavke za vođenje tog postupka".

Predsjedniku Gradskog vijeća nije jasno ni gdje je nestao gradonačelnik Zadra iz pregovora o proračunu čije je izvršenje obustavio.