U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijeljeno je 12 ugovora u vrijednosti od 1,1 milijun eura, a njima će se financirati stručna suradnja hrvatskih i norveških partnera u sklopu Fonda za bilateralne odnose.

Ugovore su korisnicima dodijelili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Nj. E. Haakon Blankenborg koji su istaknuli vrijedan doprinos Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma u smanjenju socijalne i ekonomske nejednakosti u Europi, ali i jačanju bilateralne suradnje između Kraljevine Norveške i Republike Hrvatske.

Ministar Erlić istaknuo je da je od 25 milijardi eura koje Hrvatska ima na raspolaganju u narednom razdoblju velik dio usmjeren prema provedbi zelenih politika, kako kroz ulaganja javnog sektora, tako i privatnog. Već sada vidimo pozitivne učinke na naše gospodarstvo koje će te investicije imati, a svaki uloženi euro koji u sebi ima i zelenu komponentu, višestruko će nam se isplatiti u kratkom roku.

„Današnjim ugovorima dodatno unaprjeđujemo našu uspješnu desetogodišnju suradnju i vrlo sam ponosan na njene dosadašnje rezultate. Riječ je o iznimnim projektima uz pomoć kojih se stručnjaci iz Hrvatske i Norveške povezuju i rade na rješenjima zelene tranzicije. Rat u Ukrajini možda je nakratko skrenuo fokus s Europskog zelenog plana, no ciljevi vezani za očuvanje i obnovu klime i okoliša polako se vraćaju u prvi plan. Ovi ugovori su potvrda da idemo u dobrom smjeru", naglasio je ministar Erlić.

„Uvjeren sam da će Hrvatska ostvariti svoj potpuni „zeleni" potencijal kojeg ima u obilju. Hrvatska i Norveška su dobri partneri, a male zemlje se moraju držati zajedno", dodao je veleposlanik Blankenborg.

Zadarska županija u suradnji s domaćim i norveškim partnerima prijavila je projekt SAFE (Bilateral cooperation in the field of sustainable upcycling of by-products in the fields of aquaculture and fisheries) koji je usmjeren na jačanje suradnje Hrvatske i Norveške na području akvakulture i ribarstva, s posebnim naglaskom na održivo upravljanje nusproizvodima iz ribarstva.

„Glavne aktivnosti projekta su promicanje inovativnih tehnologija i rješenja u sektorima plave ekonomije, razvoj rješenja kružnog gospodarstva te pametna rješenja i inovacije u proizvodnji ribljih proizvoda. Veseli nas da je Norveška u Zadarskoj županiji pronašla kvalitetnog partnera, što zahvaljemo, uz ostalo, činjenici da smo vodeća županija kako po proizvodnji tako i po ulovu ribe", poručio je župan Longin nakon preuzimanja ugovora za projekt SAFE ukupne vrijednosti 98.071,00 eura.

Sredstvima Fonda za bilateralne odnose financirat će se projekti vezani za energetsku učinkovitost, zelenu akvakulturu, pametne sustave u urbanim sredinama, očuvanje bioraznolikosti, energetsku tranziciju i zelenu tranziciju gospodarstva i društva općenito.

12 bilateralnih inicijativa odabrano je odlukom Zajedničkog odbora za bilateralne fondove koji se sastoji od predstavnika država donatora - Norveške, Islanda i Lihtenštajna te Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

U ove je projekte uključeno 18 hrvatskih i 13 partnerskih institucija iz Kraljevine Norveške, a obuhvaćaju sveučilišta, fakultete, ministarstva, predstavnike regionalne i lokalne samouprave te udruge i neprofitne organizacije.

Ukratko o projektu SAFE

Zadarska županija, u partnerstvu s Ministarstvom poljoprivrede, Agronomskim fakultetom te renomiranim partnerima iz Kraljevine Norveške (SINTEF Ocean i NOFIMA), prijavila je projekt SAFE - Bilateral cooperation in the field of sustainable upcycling of by-products in the fields of aquaculture and fisheries u okviru poziva za projektne prijedloge „Jačanje bilateralne suradnje Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u zelenoj tranziciji" koji se financira sredstvima programa „EEA and Norway Grants - Bilateral cooperation Fund" (Fond za bilateralne odnose).

Cilj poziva je podržati bilateralne inicijative u području zelene tranzicije javnih tijela i institucija, kao i nevladinih institucija iz Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške.
Projekt SAFE usmjeren je na jačanje suradnje između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške u sferi akvakulture i ribarstva, s posebnim naglaskom na održivo upravljanje nus-proizvodima iz ribarstva. Projektom će se ostvariti neke od nužnih pretpostavki za razvoj sustava kojim će se osigurati usklađivanje s relevantnim nacionalnim i EU propisima, doprinijeti zaštiti Jadranskog mora te razvoju cirkularne ekonomije i konkurentnijih modela akvakulture u Republici Hrvatskoj.

Ukupna vrijednost projekta je 98.071,00 eura (100% financiranje), od čega su 22.342,00 eura sredstva Zadarske županije.