Na području Zadarske županije provodit će se više od četvrtine od 92 projekta županijskih lučkih uprava te gradova i općina, kojima je ministar Oleg Butković jučer dodijelio ukupno 13,6 milijuna eura.

Dodijeljenim sredstvima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, kao i sanacija i rekonstrukcija pomorskog dobra u općoj upotrebi na području Zadarske te još šest županija: Istarske županije, Primorsko - goranske, Ličko - senjske, Šibensko - kninske, Splitsko - dalmatinske i Dubrovačko - neretvanske županije.

- Riječ je o nacionalnim sredstvima koja su planirana u državnom proračunu, na poziciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković ističući kako se događa renesansa na hrvatskoj obali, budući da se nikada nije ulagalo u hrvatske luke kao posljednjih godina.

Ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava za ukupno 31 projekt izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar koja se dokazala u povlačenje bespovratnih sredstava, preuzeo je ugovore za čak četiri projekta ukupne vrijednosti preko 1,3 milijuna eura. Pola milijuna eura osigurano je za sanaciju gatova i rekonstrukciju obalnog zida u luci Biograd, te dodatnih 300 tisuća eura za sanaciju lukobranskog objekta tamošnje gradske luke. Ugovoreno je i 400 tisuća eura za sanaciju glavnog lukobrana i gata u luci Ražanac te 160.000 eura za sanaciju obalnog zida luke Bibinje.

Sredstva za projekte sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi dobili su gradonačelnici i načelnici gradova i općina sedam obalno-otočnih županija. Čak trećina odobrenih projekata odvijat će se na području Zadarske županije u koju stiže više od 1,2 milijuna eura za 21 projekt. Napokon se počelo više misliti na otoke pa se tako na njih odnose dva od tri projekta Grada Zadra. Grad je povukao 44.100 eura za sanaciju i rekonstrukciju partera - dječjeg igrališta na pomorskom dobru na Silbi te 9.000 eura za uklanjanje plovila i podrtina s kopnenog dijela pomorskog dobra na Ižu. Posljednji projekt odnosi se na sanaciju obalnog zida i rekonstrukcija partera na dijelu pomorskog dobra kod Carske fontane na Karmi. Među zadarskim općinama najveći iznos po pojedinačnom projektu povuklo je Bibinje, dok su općine Preko i Jasenice na popisu prisutne s dva projekta.

Donosimo popis svih dobitnika iz Zadarske županije, njihovih projekata i odobrenih sredstava:

Općina Jasenice, 26.000,00 eura „Rekonstrukcija dijela obale i mola na kupalištu u Maslenici"

Općina Jasenice, 25.000,00 eura „Rekonstrukcija dijela obale cestovnog zida i mola u Rovanjskoj"

Grad Zadar, 9.000 eura „Uklanjanje plovila i podrtina s kopnenog dijela pomorskog dobra na Ižu

Grad Zadar, 44.100,00 eura „Sanacija i rekonstrukcija partera - dječjeg igrališta na pomorskom dobru, na k. č. 2739 k.o. Silba"

Grad Zadar, 45.000,00 eura „Sanacija obalnog zida i rekonstrukcija partera na dijelu pomorskog dobra kod Fontane "Carska Fontana" - Karma"

Grad Nin, 90.000,00 eura „Uklanjanje naplavnog sloja materijala u zoni luke Nin - faza II"

Općina Novigrad, 90.000,00 eura „Uređenje plaže Vrulja u Pridrazi - II. faza"

Grad Pag, 90.000,00 „Sanacija obalnog zida Prosika"

Općina Preko, 65.000,00 eura „Projekt sanacije i uređenja pomorskog dobra - obala Magazin u mjestu Preko"

Općina Preko, 20.000,00 eura „ Uređenje plaže Jugo - sanacija pomorskog dobra; Faza 2"

Općina Bibinje, 100.000,00 eura „Sanacija pomorskog dobra Šulterova vala / Obala Alfreda Lisice - 2. faza"

Općina Sukošan, 90.000,00 eura „Sanacija obale kralja Petra Krešimira IV (Barbir - Soline)"

Općina Starigrad, 10.000,00 eura „Uređenje središnjeg obalnog pojasa naselja Starigrad Paklenica - 2. podfaza"

Općina Vrsi, 44.000,00 eura „Rekonstrukcija obalnog pojasa Zukve"

Općina Sveti Filip i Jakov, 70.000,00 „Uređenje dijela plaže iza Banja, II faza"

Grad Obrovac, 90.000,00 eura „Sanacija gatova na području Grada Obrovca"

Općina Pašman, 90.000,00 eura „Sanacija zaštitne školjere u mjestu Pašman - I. faza"

Općina Posedarje, 40.000,00 eura „Etapa faze II Izgradnje potpornog zida na pomorskom dobru"

Grad Biograd na Moru, 85.000,00 eura „Sanacija gata na plaži Bošana u Biogradu na Moru"

Općina Tkon, 45.000 eura „Sanacija i uređenje plaže Mrvisko"

Općina Ražanac, 70.000 eura „Sanacija i opremanje plaže Puntica"